RU  UA

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Інвесторам потрібні умови: названо ключові фактори розвитку економіки України

Економіст Олексій Кущ пояснив, що дозволить українській економіці розвиватися в потрібному темпі і напрямку. Зокрема, одним з важливих чинників є інвестування, яке вимагає певних умов.

Про це він розповів в інтерв'ю "Апострофу".

"Україна має перехідну економіку, яка потребує структурних реформ, має низьку конкурентоздатність у глобальних торгових ланцюжках. Інвесторам потрібен прогнозований горизонт планування, який повинен складати щонайменше 1 рік, а краще 2-3 роки. Інвестори ніколи не приходять в країну, де існує вузький горизонт планування. В Україні зараз він звузився до півроку – ніхто не знає, що буде через 3-4 місяця. Про який горизонт планування можна говорити, якщо в бюджеті на наступний рік був закладений курс 29 грн/дол. Багато економічних агентів при складанні своїх бізнес-планів, коли вони приймали рішення щодо інвестицій чи кредиту, орієнтувалися на цей курс", - пояснює економіст.

У той же час, за його словами, немає поганої девальвації або ревальвації.

"Є непрогнозованість і коливання – і це погано. Прогнозованість – це не значить фіксований курс, як за часів Азарова-Януковича. Модель забезпеченого національним банком курсового коридору, або так званої "змії в тунелі" використовувалася у Польщі і в інших країнах центральної Європи, коли вони ставали учасниками ЄС. Якщо говорити про оптимальне співвідношення, то для збереження конкурентоздатності, допоки ми не підвищили рівень доданої вартості свого готового продукту, є плавна девальвація і невеликий індекс інфляції. Якщо у 2019 році споживацька інфляція склала 5%, гривня мала б на 3-4% девальвувати. Тоді наші підприємства не втратили б конкурентоздатність", - додає Кущ.

Детальніше про розвиток економіки України найближчим часом, читайте в матеріалі "Апострофа": Зміцнення гривні фактично знищує українську економіку - Олексій Кущ.