RU  UA

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Пенсіонерам в Україні готують низку "сюрпризів": що буде з виплатами

Стало відомо про нововведення у виплатах для пенсіонерів, а також про сюрпризи для людей, які в майбутньому вийдуть на пенсію.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на "Страна".

Пенсії від Зе

У грудні минулого року в ефірі передачі "Право на владу" на каналі "1 + 1" президент анонсував якісь пенсійні доплати для тих, кому за 80.

За його словами, таку програму розробляють в ОП. Пенсіонери, які переступили 80-річний рубіж, отримають від 400 до 1,1 тисячі гривень до своїх пенсій, але як саме будуть нараховувати ці надбавки від Зе - поки неясно. Президент лише зазначив: "Ми на них виділимо 13 мільярдів у 2020 році".

В подальшому, за словами президента, віковий ценз для доплат буде розширюватися - стануть доплачувати тим, кому за 75 років, потім тим, кому за 70 і т. д.

Індексації для всіх

На збільшення, правда, менш щедрі, ніж для літніх пенсіонерів, можуть розраховувати й інші українці на заслуженому відпочинку.

По-перше, зросте мінімальна пенсія, яка прив'язана до розміру прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб. З початку року і до липня мінімальна пенсія становитиме 1638 гривень, потім підвищиться до 1712 гривень, а з 1 грудня 2020 року - до 1769 гривень.

По-друге, в березні пенсіонери можуть розраховувати також на щорічну індексацію пенсій. Вона проводиться за формулою: 50% інфляції і зростання середньої зарплати за попередній рік.

Точні дані по динаміці інфляції і заробітних плат Держстат оприлюднить в кінці цього місяця.

Старі борги для силовиків

В останніх числах грудня Кабмін прийняв постанову №1088 "Деякі питання виплати пенсій окремим категоріям громадян".

Воно почало діяти вже з 1 січня цього року і передбачає нововведення для колишніх військових і екс-силовиків.

У новій постанові зазначено, що з початку 2020 року пенсії військовим будуть платити з урахуванням 100% перерахованої в 2018 році суми. У формулі перерахунку повинні бути враховані оклад, надбавки за звання і вислугу років.

Екс-міліціонерам також будуть платити 100% різниці між пенсіями, які були до 2016 року, і перерахованими, аж до повного погашення заборгованості.

Більше стажу і підвищення пенсійного віку

По-перше, в цьому році збільшиться страховий стаж для виходу на пенсію - з торішніх 26 до 27 років. Нагадаємо: він буде рости до 2028 року і на той час повинен досягти 35 років.

Громадяни, які досягли пенсійного віку (60 років), але не встигли заробити потрібний стаж, можуть або продовжувати працювати (поки не буде стажу), або докупити стаж (заплативши 22% ЄСВ з мінімальної зарплати за кожен відсутній місяць, тобто, близько 10 -11 тисяч гривень за кожен рік), або отримувати мінімальну пенсію або соціальну допомогу.

Якщо у людини від 17 до 27 років страхового стажу, то він зможе вийти на пенсію тільки в 63 роки, а від 15 до 17 років - не раніше 65 років.

Як повідомляв "Апостроф", в президентській фракції "Слуга народу" у Верховній Раді пропонують зробити обов'язковими накопичувальні пенсійні внески для всіх українців. Вони складуть, як мінімум, 1% від розміру заробітної плати.