RU  UA

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

Битва за "Приват": Коломойський штурмує суди, намагаючись повернути банк

Олігарх Ігор Коломойський різко посилив судову активність в битві з державою за ПриватБанк.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на НВ Бізнес.

Як стало відомо, з реєстру судових рішень, пов’язані з олігархом Ігорем Коломойським структури за грудень і початок січня подали в цілому 285 позовів. Всі ці позовні заяви можна розділити на групи:

Перша група, так звані трансформаційні — 220 позовів

Позови були подані до Госпсуду Києва компаніями, пов’язаними з колишніми власниками банку, які напередодні націоналізації ПриватБанку стали його позичальниками в результаті трансформації / реструктуризації його корпоративного кредитного портфеля на 127 млрд грн. Зараз з урахуванням відсотків підтверджена аудиторами сума боргу становить 213 млрд грн. Тоді ці компанії, отримавши позики в ПриватБанку під 10,5% річних на підставі договорів поручительства, погасили борги попередніх позичальників, надавши менш якісне заставне майно. Тепер ці 36 трансформаційних компаній хочуть через суд визнати недійсними відповідні договори поруки та кредитні угоди.

Друга група — це позови міноритарних акціонерів у Госпсуд Києва — 45

Серед цих акціонерів колишній топ-менеджмент ПриватБанку — раніше голова правління Олександр Дубілет. До націоналізації банку Дубілет був міноритарним акціонером — йому належало 2,7249% акцій. Аналогічні позови до Господарського суду Києва наприкінці грудня 2019 року подали й інші колишні керівники ПриватБанку, які також володіли невеликими пакетами акцій банку, зокрема колишній перший заступник голови правління Тимур Новіков (1,3625%), колишній перший заступник голови правління Олег Гороховський (0,3236%), екс-перший заступник голови правління Володимир Яценко (0,3229%), екс-заступник голови правління Тетяна Гур'єва (0,2422%), екс-заступник голови правління Людмила Шмальченко (0,1614%) та інші.

Вони оскаржують в тому числі процедуру bail-in — примусову конвертацію їх депозитів в нові акції банку, які були випущені в грудні 2016 року під час націоналізації Приватбанку.

Як пояснили юристи ПриватБанку, ця група позовів була подана, бо 21 грудня закінчувався термін позовної давності (3 роки), коли вони могли б це зробити. Також варто зазначити, що як і перша група трансформаційних позовів, вони подали заяву до Господарського суду Києва.

У зв’язку з цим, як перша так і друга група позовів були подані саме в Госпсуд Києва, щоб підстрахуватися на випадок, коли Велика Палата вирішить, що ця справа належить до господарської юрисдикції.

Третя група позовів проти керівництва ПриватБанку — 20

Профспілка, що відповідає в ПриватБанку за повернення боргів, почала подавати позови до судів в Дніпрі, намагаючись скомпрометувати голову правління ПриватБанку Петра Крумханзла і нинішню наглядову раду банку на чолі з Шерон Іскі.

Як повідомляв "Апостроф" раніше, Кабінет міністрів України подав до Верховної Ради закон про неповернення "ПриватБанку" колишньому власнику українському олігарху Ігорю Коломойському.