RU  UA

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Українцям готують серйозний "сюрприз" з пенсіями: як не залишитися без виплат

В Україні планують ввести багаторівневу пенсійну систему.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на видання "Сегодня".

Крім Пенсійного фонду з'явиться ще і Пенсійне казначейство. Структура обов'язкової накопичувальної пенсійної системи буде досить складною. Гроші, сплачені у вигляді внесків на загальнообов'язкове накопичувальне страхування, будуть надходити в Пенсійне казначейство. Всі перераховані українцями гроші Пенсійне казначейство має буде передавати на заощадження в банки-зберігачі.

Розпоряджатися (керувати) зібраними грішми в період їх зберігання будуть компанії з управління активами та недержавні пенсійні фонди. Працівникові хочуть дозволити самому вибирати, кому довірити свої кошти. А також вибирати, як саме повинні використовуватися його гроші, тобто вибирати пенсійний портфель: консервативний, збалансований або динамічний. Форма майбутніх виплат може бути теж різна: одноразові, прискорені, програмні, довічні.

Функція Пенсійного казначейства - допомогти людині з вибором управителів і пенсійного портфеля, а також розподілити його гроші між декількома компаніями-управителями (диверсифікувати).

Законопроект №2683 передбачає, що відрахування на обов'язкове накопичувальне пенсійне забезпечення будуть робити і роботодавці (крім ЄСВ), і працівники. Роботодавці зобов'язані будуть перераховувати 2% від розміру заробітної плати працівника, а кожен працюючий українець - мінімум 1%, а при бажанні - і більше. Роботодавець буде зобов'язаний пропорційно доповнювати внески працівника власними внесками в розмірі до 5% від суми заробітної плати такого працівника.

Оскільки розмір обов'язкових внесків безпосередньо залежить від розміру зарплати, а вони у всіх різні, то і доплати в старості люди будуть отримувати різні - пропорційно сплаченим в фонд грошей.

Як повідомляв "Апостроф", в 2020 році українців чекають три перерахунки пенсій, які пов'язані з індексацією, підвищенням виплат і новими пенсійними програмами.