RU  UA

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Якщо трудова книжка загублена: українцям пояснили, як вийти на пенсію

В Україні після 2004 року пенсії нараховуються згідно зі страховим стажем, проте існує також поняття "трудового (загального) стажу", який можна підтвердити записами в трудовій книжці.

Страховий стаж - щомісячний обов'язковий внесок до Пенсійного фонду, вираховується з заробітної плати. Однак це лише один з видів стажу.

Підтвердити наявність загального стажу можна по записах в трудовій книжці до 1 липня 2000 року. У період з 1 липня 2000 року по 1 січня 2004 року розрахунок пенсійного стажу проводиться суто за даними персонального обліку в Пенсійному фонді.

Після введення поняття "страховий стаж" у 2004 році стало не важливо, скільки людина фактично працювала або вчилася - значення має протягом якого періоду і скільки сплачував роботодавець за нього до Пенсійного фонду.

Трудовий стаж, отриманий до січня 2004, автоматично прирівнюється до страхового стажу і його можна підтвердити, надавши трудову книжку (до 1 липня 2000). Якщо ж документ загублений, можна звернеться на підприємство за довідкою.

У ПФУ кажуть, що стаж можна підтвердити довідкою з підприємств, установ і організацій, де людина працювала. Зберігання документів входить в обов'язки підприємства.

Якщо ж підприємство ліквідовано, всі документи передаються в держархів, де зберігаються протягом 75 років. Для того, щоб підтвердити стаж, отриманий до 1 липня 2000 року, потрібно звернутися до державного архіву.

Як раніше повідомляв "Апостроф", в Україні дали пояснення, скільки потрібно страхового стажу для виходу на пенсію.