RU  UA

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Як українцям накопичити на пенсію: всі варіанти і ризики

Без реформування пенсійної системи в Україні частина громадян ризикує залишитися без виплат, оскільки вже через 30 років десять працюючих українців будуть утримувати 23 пенсіонерів.

Щоб не залишитися без грошей у старості, експерти радять подумати про заощадження вже зараз, пише "КП в Україні".

Складання валюти "під матрац" є одним з найпростіших способів накопичити коштів, але важливо не зберігати всі гроші в одній валюті, адже тоді ризики будуть вищі. Найкраще третину заощаджень відкладати в гривні, третину - в доларах, третину - в євро.

Депозити теж залишаються популярним способом заощаджень, але важливо пам'ятати, що Фонд гарантування вкладів фізосіб у разі банкрутства банку відшкодовує суму тільки до 200 тис. У разі більшої суми варто скористатися послугами кількох банків.

Рахунок у недержавному пенсійному фонді дає доступ до коштів після виходу на пенсію, але не обіцяє прибутковості накопичень, тому менш вигідний, ніж депозит. Мінусом є відсутність гарантій і недорозвиненість фондового ринку.

Інвестування в нерухомість або цінні папери - це один з кращих способів зробити заділ на безбідну старість в Україні. Наприклад, можна купити квартиру і здавати її в оренду. Цінні папери в Україні досить слабкі, краще інвестувати в закордонні.

Накопичувальне страхування життя гарантує страхову виплату в разі, якщо застрахована особа є живою на конкретну дату, визначену в договорі, або в разі смерті застрахованої особи в період дії договору. Але там же є проблема, що і у недержавних пенсійних фондів - низька прибутковість і економічні ризики. Депозит набагато вигідніше.

Як повідомляв "Апостроф", голова комітету парламенту з питань соціальної політики Галина Третьякова заявила, що підвищення пенсійного віку в Україні - неминучий процес.