RU  UA

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Як крадуть гроші з карток українців: розкрито основні "схеми"

За 2019 рік в Україні зареєстрували крадіжки грошей у власників банківських карт на суму близько 339 млн гривень.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на Ліга.net.

Такий показник становить значно вищий відсоток, ніж був у попередніх роках. Наприклад, сума вкрадених з карт грошей в минулому році в 4 рази перевищує "зарплату" шахраїв в 2015 році.

Відзначають, що в даний час найбільш популярним методом є отримання конфіденційної інформації - соціальна інженерія. Середні суми крадіжок невеликі, наприклад, у випадках з телефонним шахрайством - 1403 гривні. Але, як стверджують банкіри, злочинцям іноді дістаються і десятки тисяч гривень.

Ці види шахрайства становлять 63% всіх проблем, з якими сьогодні стикаються служби безпеки українських банків.

"Найбільші проблеми у банків і в їхніх клієнтів - в сфері інтернету і соціальної інженерії. Це дзвінки по телефону (так званий вішинг), фішингові сайти, які виманюють дані платіжних карт, і покупки у фіктивних продавців, які продають товар за низькою або привабливою ціною, а для цього вимагають переказ грошей на їх рахунки", - розповіла заступник директора EMA Олеся Данильченко.

З усіх зафіксованих крадіжок грошей з карт більше 80% припадає на випадки телефонного шахрайства. Дзвонити можуть від імені представника банку під різними приводами, але мета завжди одна - отримати дані банківської картки, включаючи і необхідний для проведення операцій CVV-код.

Більш "просунуті" шахраї намагаються виманити у клієнтів і їх особисті дані, що дозволяють згодом зняти ліміти на інтернет-розрахунки по карті через колл-центр фінустанови.

Як повідомляв "Апостроф", українців попередили про небезпечну схему, якою почали користуватися шахраї. Вони відновлюють собі SIM-карту жертви, після чого отримують особисті дані і беруть кредити.