RU  UA

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Як домогтися перерахунку пенсії і що для цього потрібно знати: з'явилося детальне роз'яснення

У Пенсійному фонді підкреслили, щоб точно знати про розмір пенсії, українцям необхідно перевірити облік параметрів.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на видання "КП" в Україні" .

Кожен, хто оформляв пенсію, може перевірити, чи правильно її нараховують. Для цього потрібно перевірити, чи всі враховані параметри, виходячи з яких і була розрахована виплата, тобто зарплата і стаж.

Як перевірити правильність нарахування пенсії

Відомості про порядок обчислення страхового стажу та заробітку, які взяті за основу при визначенні розміру пенсії, можна отримати з розпорядження про призначення (перерахунок) пенсії. Саме з нього можна дізнатися всі періоди стажу, які враховані при обчисленні пенсії. Зокрема, якщо в пенсійну справу внесені всі дані про стаж (на підставі трудової книжки, уточнюючих довідок про стаж, документів про навчання, про службу та інших періодах роботи (діяльності)), то стаж при обчисленні пенсії повинен бути врахований в повній мірі.

Те ж стосується і заробітної плати. Необхідно проаналізувати, чи всі місяці заробітку враховані при обчисленні пенсії та чи відповідають дані про заробіток, отримані при обчисленні пенсії, даним, зазначеним у довідці про заробіток. В першу чергу зазначені застереження стосуються заробітку за будь-які 60 календарних місяців до 30 червня 2000 року.

Заробіток починаючи з 1 липня 2000 року, який береться в розрахунок на підставі даних з системи персоніфікованого обліку, який ведеться Пенсійним фондом України, буде враховуватися при обчисленні пенсії в розмірі, на який нараховано єдиний внесок (збір на пенсійне страхування). У розпорядженні про призначення (перерахунок) пенсії будуть відображені дані про величину коефіцієнта заробітної плати і показник середньої заробітної плати в Україні, застосовані при обчисленні пенсії. Тут же буде відображатися інформація про оптимізацію заробітку, тобто виключення з періоду, за який враховується заробітна плата (дохід), невигідного періоду до 60 календарних місяців страхового стажу підряд, але не більше 10% тривалості страхового стажу, обчисленого в одинарному розмірі.

Для того щоб отримати всю інформацію про порядок обчислення страхового стажу та заробітку, які взяті за основу при визначенні розміру пенсії, потрібно звернутися до Пенсійного фонду за випискою з розпорядження про призначення (перерахунок) пенсії. Це можна зробити і в електронному вигляді, якщо ви зареєстровані на сайті Пенсійного фонду.

Як зробити перерахунок

Згідно із законодавством, існують кілька видів перерахунку пенсії: індивідуальний перерахунок, перерахунок пенсій у зв'язку зі зміною прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, та індексація пенсій.

Індивідуальні перерахунки пенсій здійснюються пенсіонерам:

  • які після призначення пенсії продовжували працювати (частина 4 статті 42 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування");
  • які виявили бажання перейти з одного виду пенсії на інший;
  • котрі надали документи про стаж, заробіток, які не були враховані при обчисленні пенсії;
  • мають право на підвищення розміру пенсій з інших підстав (встановлення надбавок, підвищень і т.п.).

Працюючі пенсіонери. Через кожні два відпрацьовані роки працюючий пенсіонер має право на перерахунок своєї пенсії. Раніше для цього потрібно було звертатися до Пенсійного фонду, тепер це обіцяють робити в автоматичному режимі.

- У Законі "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" було передбачено ще з початку його дії (з 2004 року), що кожні два роки працюючі пенсіонери можуть звернутися із заявою до органів Пенсійного фонду та здійснити перерахунок пенсії з додаванням того стажу, який людина відпрацювала з попереднього перерахунку, - розповіли в Пенсійному фонді. - Деякі люди скористалися цією можливістю, але є й ті, хто не знав про це. Тепер же з 1 квітня кожного року починаючи з 2018-го буде проведено такий перерахунок тим, хто має право на його проведення, але не звернувся до фонду. Ми самостійно, без звернень пенсіонерів, визначимо по базі даних персоніфікованого обліку, хто працював, чий заробіток або стаж не врахований в розмірі пенсії, і проведемо такий перерахунок з 1 квітня.

Після реформи в Україні як і раніше залишилися кілька видів пенсій, які можна розділити на спецпенсії, розраховуються за спеціальними законами, і так звані трудові пенсії, які призначаються на звичайних підставах.

При цьому держава намагається, щоб якомога більше людей відмовилися від спецпенсій і перейшли на звичайну пенсію. Для цього в результаті реформи осучаснили трудові пенсії, а по спецпенсії ніяких змін не відбулося.

Крім того, для звичайних пенсіонерів, які працюють прибрали обмеження за розміром виплат, а для спецпенсій залишили.

- Якщо чиновник на державній службі отримує пенсію і продовжує працювати на держслужбі, то його розмір пенсії буде не 60% його окладу, як було призначено, а обчислений відповідно до Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". У кого як вийде - в залежності від страхового стажу та заробітної плати.

Також в Пенсійному фонді уточнюють, що будь-який пенсіонер, який отримує спецпенсію, може прийти до відділення Пенсійного фонду і перерахувати свою пенсію за звичайною формулою. Якщо вона буде вище, то йому вигідніше перейти на загальну систему нарахування пенсій.

Для тих, хто набув стажу

Бувають випадки, що людина після нарахування пенсії знайшов відсутній стаж. Наприклад, він свого часу працював на тимчасово окупованих територіях і не зміг вчасно отримати документи за той період. Якщо він зміг довести, що якийсь його стаж з об'єктивних причин випав з розгляду, то він має право звертатися за перерахунком.

До того ж за нинішнім законодавством страховий стаж можна докупити. Експерти кажуть, що страховий стаж доцільно буде докуповувати тим, у кого наявний стаж не дає права на пенсію. Наприклад, якщо у людини до 60 років до необхідного мінімуму не вистачає декількох місяців, їх має сенс докупити, щоб отримувати пенсію саме з 60 років, а не з 63.

На сьогодні, якщо людина не працює і не є застрахованою особою, вона може купувати страховий стаж, виплачуючи 44% від мінімальної заробітної плати за кожен місяць. Тобто в цьому році сума склала 2078 гривень (0,44 х 4723грн). При цьому, якщо ви докуповуєте стаж за минулі роки, то ця сума не змінюється.

-------

У розпорядженні про призначення (перерахунок) пенсії вказується тривалість страхового стажу (наприклад, 37 років, 4 місяці 28 днів) і коефіцієнт стажу, який застосований при обчисленні пенсії (відповідно 0,37333).

-------

Кого не стосується перерахунок

Іноді при плановому перерахунку пенсій пенсіонери скаржаться, що їм не перерахували розмір щомісячної виплати. Як кажуть фахівці Пенсійного фонду, для окремих категорій пенсіонерів розмір пенсійного забезпечення після підвищення прожиткового мінімуму залишається без змін. Це стосується осіб, у складі пенсійної виплати яких відсутні складові, які залежать від величини прожиткового мінімуму, до яких відносяться, зокрема: основний розмір пенсії; підвищення пенсій дітям війни; надбавки реабілітованим та членам їх сімей, які примусово переселені; щомісячна додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров'ю, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС; надбавка на догляд тощо.

Як повідомляв "Апостроф", в Україні станом на 2020 рік проживає 11,3 мільйона пенсіонерів, кожен з них в середньому отримує 3083 гривні.