RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Рада прийняла важливий закон для бізнесу та медиків через карантин: хто може не платити податки

В Україні фізичних осіб-підприємців (ФОП) звільнили від сплати єдиного соціального внеску (ЄСВ) ще на один місяць через карантин в країні.

Про це йдеться в законопроекті №3329-д, який Верховна Рада прийняла в другому читанні і за основу в середу, 13 травня.

Закон про звільнення від податків до кінця травня 2020 року підтримали 333 народних депутата. Ніхто не був проти, але утрималися від голосування 9 політиків.

Хто звільнений від податків

Тепер нарахування пені не буде застосовуватися до медиків, які беруть участь в боротьбі з епідемією коронавірусу COVID-19. Це означає, що їх зарплата буде більшою.

Закон стосується підприємців, щоб підтримати бізнес в період карантину, дати йому податкові пільги і спростити адміністративні процедури.

Так, продовжено період, протягом якого ФОП та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, будуть звільнені від сплати ЄСВ на період з 1 по 31 травня 2020 року.

Що ще передбачає законопроект

  • продовження терміну незастосування штрафних санкцій за порушення податкового законодавства, вчинені в період з 1 березня по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину;
  • продовження терміну ненарахування пені останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину;
  • продовження мораторію на проведення документальних та фактичних перевірок по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину;
  • зменшення вимог до мінімального розміру статутного капіталу банків з 500 млн. грн. в 200 млн. грн;
  • продовження терміну дії Закону України "Про спрощення процедур реорганізації та капіталізації банків", який завершується 1 серпня 2020 до 2024 року;
  • внесення низки інших змін, спрямованих на врегулювання адміністративних процедур на період дії обмежувальних карантинних заходів і після їх завершення.

Законопроект був прийнятий за основу в першому читанні 30 квітня.

Як повідомляв "Апостроф", в Україні може повторитися сценарій минулого року, коли через те, що в держбюджет було закладено вищий обмінний курс, ніж він виявився насправді, по лінії митниці скарбниця недорахувалася мільярдів гривень.