RU  UA

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Де яйця, молоко і крупи? Експерт вказав на небезпечну тенденцію в аграрному секторі України

Україна позиціює себе як аграрну супердержаву і значну частину сільгосппродукції відправляє на експорт. Одночасно ми нарощуємо імпорт низки продовольчих товарів.

Про таку небезпечну тенденцію заявив експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Єгор Киян в ході відеоконференції, організованої (МЦПД) та представництвом фонду Ганса Зайделя в Україні.

За словами фахівця, аграрний експорт, навіть незважаючи на карантинні обмеження, введені через поширення коронавірусу, та глобальну економічну кризу, поки не тільки не скоротився, але навіть зріс.

Разом з тим, українські аграрії вже вичерпали квоти на експорт до Європейського Союзу по цілому ряду позицій - натуральний мед, фруктова та овочева продукція, виноградний і яблучний сік.

"Ми бачимо, що щось явно не спрацьовує, і щось потрібно переглядати", - сказав Киян.

На тлі цього відбувається зростання імпорту на певну продукцію.

"Найбільший прирост - молоко і молочна продукція, яйця, а також борошно, крупи. Тут дуже великі показники зростання імпорту. Значить, щось у нас тут не так. Або ринок не захищається, або інші країни ведуть більш агресивну торговельну політику", - зауважив есперт.

Єгор Киян висловив надію, що в Україні крім зернових, які здебільшого йдуть на експорт, будуть розвиватися й інші напрямки аграрної сфери, наприклад плодово-ягідний.

"Цей напрямок залишається без уваги. Чомусь наші люди їдуть збирати ягоди в Польщу, замість того, щоб розвивати таке виробництво в Україні?", - задався питанням експерт.

Як раніше писав "Апостроф", більш ніж 80% всіх сільгоспземель в Україні використовуються для вирощування зернових, а для інших напрямків аграрної сфери залишається, відповідно, менше 20% площ.