RU  UA

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

В Україні знову подорожчає електроенергія: чи можна не платити і який "сюрприз" готує Рада

Після підвищення з 1 січня 2021 року вартості електроенергії для побутових споживачів українців чекає ще одне підвищення ціни на електроенергію. Воно торкнеться тих, хто споживає понад 300 кВт електроенергії на місяць - ці домогосподарства будуть платити 3,42 коп.

Про це в коментарі виданню "Вести" розповіли українські експерти.

"Особливо це торкнеться будинків з електроплитами, у яких, до речі, забрали всі пільги. Крім того, їх втратили багатодітні сім'ї. Також будуть підніматися тарифи на обслуговування багатоквартирних будинків, оскільки в травні плануються конкурси на управителів, а ті зараз скаржаться, що вартість обслуговування нерентабельна і є нижчою за собівартість. У підсумку ціни можуть підскочити на 20-25%", - розповів голова Союзу споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

За його словами, єдина послуга, яку зараз надають за старою ціною, - це вивіз твердих побутових відходів.

"Ближче до літа, я впевнений, і вона виросте. Все це в підсумку призведе до того, що якщо в опалювальний період сума в платіжці виросте на 1000 грн, то влітку - на 400-500 грн. За моїми підрахунками, українці в цьому році заплатять на 90 млрд більше за комуналку. І це при тому, що в цьому році на 3 млрд зменшиться обсяг субсидій", - додає Олег Попенко.

Однак не платити за комуналку і накопичувати борги не можна. До того ж в ВР лежить законопроект, який посилює відповідальність боржників за житлово-комунального господарства. Їх пропонують не тільки не випускати за кордон, а й відбирати водійські права, машини і навіть квартири.

"На жаль, заборон на підвищення тарифів під час локдауну в Україні немає. Є хіба що заборона на відключення споживачів від послуг. А ось підвищення тарифів, безумовно, призведе до масових неплатежів", - зазначив адвокат Ростислав Кравець,

"Пенсіонери, навіть продавши своїх собак разом з тарганами, не здатні будуть платити за новими тарифами. Притому що підстав для збільшення тарифів, крім як бажання нажитися, немає. Тут зіграв свою роль і необгрунтований зелений тариф, який дає можливість стати ще багатшими олігархам і іноземним компаніям, що встановлюють сонячні станції, а також газовикам. Все це призводить до зубожіння українців. Простежується цілеспрямована політика з викачування грошей з українців. Я з 2014 року виступаю проти підняття тарифу на електроенергію, і тільки зараз з'явилися перші рішення. Якщо сьогодні подати в суд на рішення уряду про підвищення тарифу, то розгляд цих справ буде максимально затягуватися ", - говорить Кравець.

Як повідомляв "Апостроф", в Україні може злетіти ціна на газ, оскільки на голландському хабі TTF було зафіксовано підвищення вартості палива.