RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Субсидії в Україні в 2021 році: як розрахувати і хто не має права отримувати

У 2021 році субсидії отримають менше українців - держава зменшила суму видатків на них. Однак при цьому, як запевняє влада, кількість отримувачів не зменшилася.

"Апостроф" розповідає, хто з українців зможе отримати субсидію, а кому її призначити не зможуть.

Субсидія у бюджеті-2021

У держбюджеті на 2021 рік на виплату субсидій заклали 36,6 мільярда гривень, що менше, ніж було у 2020 році. У Мінфінансів порахували, що у 2021 році близько 5 мільйонів сімей зможуть отримати субсидії, а зменшення видатків із бюджету пояснюють зростанням мінімальної зарплати. Тобто, кількість сімей, що претендує на субсидії, може не змінитися, але розмір субсидій стане меншим.

Станом на листопад 2020 року субсидії на оплату житлово-комунальних послуг отримували майже 3 мільйони домогосподарств. Середній розмір субсидії - 1,5 тисячі гривень.

Хто може отримати субсидію

За призначенням субсидії можуть звернутися українці, чиїх доходів не вистачає на те, щоб сплачувати комунальні послуги. Для кожної сім’ї розмір субсидії розраховують індивідуально в залежності від доходу.

Як розраховується обов’язковий платіж

Обов’язковий відсоток платежу за житлово-комунальні послуги розраховується за формулою: щомісячний дохід на одну людину / прожитковий мінімум / коефіцієнт "2" х 15%

Приміром, у домогосподарстві проживають двоє дорослих людей, які хочуть оформити субсидію на початку опалювального сезону. Додаємо їх зарплату за 1-2 квартали (тобто з січня по червень). Припустимо, що чоловік отримує 2 500 гривень пенсії, а жінка ще працює і отримує 6 200 гривень зарплати. Додаємо їхній дохід та ділимо на 2. Отримуємо 4 350 гривень. Ділимо їх на прожитковий мінімум (2 189), потім ділимо на 2 та множимо на 15%. Ми отримали обов’язковий відсоток платежу – 14,9%.

Це означає, що сім’я повинна заплатити 1296,30 гривень за комунальні послуги, а решту компенсує держава.

Яким чином можна отримати субсидії

Субсидію можна отримати готівкою, разом із пенсією (до 5 тисяч) або на картку (від 5 тисяч).

Хто не має права на субсидію

Отримувачу відмовлять у виплаті субсидії, якщо він:

  • заборгував оплату комуналки понад місяць на суму 340 гривень;
  • має квартиру на 120 квадратних метрів або будинок на 200 метрів квадратних
  • не повернув надміру виплачену суму субсидії за попередні періоди.

Також буде відмовлено у призначенні субсидії, якщо хтось з сім’ї отримувача:

  • протягом останнього року здійснив покупку на 50 тисяч гривень;
  • не виплатив аліменти за 3 місяці;
  • не має роботи, навчання та не є на обліку в Центрі зайнятості;
  • має автомобіль, молодший за 5 років.

Як оформити субсидію

Для призначення субсидії до органу соціального захисту потрібно подати такі документи:

  • заява про призначення та надання житлової субсидії у грошовій формі.
  • декларація про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії, за формами, встановленими Мінсоцполітики.

У заяві потрібно заповнити особисті дані (адреса, паспортні дані, номер телефону тощо), вказати банківський рахунок чи відділення пошти для отримання грошей та заповнити дані про комунальні послуги та компанії, що їх вам надають.

У декларації потрібно вказати дані про житловий будинок, кількість осіб, які в ньому проживають, дохід кожного із тих, хто проживає, наявність автомобілів, витрати за останні 12 місяців, які перевищують 50 тисяч гривень.

Як подати документи

Документи на призначення субсидії можна подати електронно. Для цього потрібно зайти на сайт Мінсоцполітики та надіслати документи на вказану електронну пошту. У свій кабінет можна увійти за допомогою електронної пошти, електронного цифрового підпису чи BankID. Вашу заяву та декларацію будуть вивчають і повідомлять про результат.

Якщо ви маєте право на субсидію та подали документи, ідентифікувавшись через цифровий підпис чи BankID, то вам призначать субсидію. Якщо ви ідентифікувалися через електронну пошту, то доведеться роздрукувати документи, підписати їх та віднести їх до органу соцполітики у вашому місті.

Перевірити, чи призначили вам субсидію онлайн, можна на сайті " Єдиного державного реєстру одержувачів субсидій". Для цього введіть свою адресу.

Як перевіряють одержувачів субсидій

Одержувачів субсидій перевіряють на предмет правильності зазначення доходів і приховування чогось, що позбавляє право на субсидію.

Тим, хто не подав деякі документи або приховав певні доходи чи статки для того, щоб отримати субсидію, виплати будуть припинені, а виплачені неправомірно сум доведеться повернути.

У Міністерстві соціальної політики звернули увагу, що у 2020 році коло тих, кого перевіряють, розширили.

Як повідомляв "Апостроф", протягом 2020 року кількість безробітних в Україні зросла на 60%, а кількість вакансій суттєво зменшилася. Утім через економічну кризу така ситуація спостерігається не тільки в Україні, а й у багатьох інших країнах.