RU  UA

Четвер, 23 травня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.65
НБУ:USD  39.50

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 травня

Всі новини

Менеджер Продивуса на чолі "Черкасиобленерго" лобіює інтереси Фірташа - ЗМІ

Керівник "Черкасиобленерго" Олег Самчук, афілійований з Володимиром Продивусом, лобіює інтереси Дмитра Фірташа на підприємстві. Самчук і лояльні олігархові політичні сили домагаються передачі обленерго в комунальну власність, щоб заблокувати зміну менеджменту, ініційовану Фондом держмайна.

Про це йдеться в статті "Укррудпром".

Олег Самчук очолив "Черкасиобленерго" в 2017 році, коли контроль над підприємством фактично перейшов від Дмитра Крючкова до Володимира Продивуса. Його призначення також лобіював близький друг батька Самчука Юрій Андрійчук. Останнього пов'язують з Дмитром Фірташем, Сергієм Льовочкіним і Віктором Медведчуком.

Стверджується, що з цього моменту підприємство почало працювати в інтересах Дмитра Фірташа. Черкаський "Азот" Фірташа є одним з найбільших боржників "Черкасиобленерго", борг за електроенергію, що що накопичився, становить 1,6 млрд грн.

"Борг домовилися погасити за 5 років. Причому 60% - на п'ятий рік, а до цього тільки маленькі переведення. Фактично Фірташ отримав безпроцентний кредит на 1,6 млрд з відстрочкою платежу. Навіть якщо піти найпростішим шляхом і покласти гроші на депозит - за п'ять років накапає половина суми. Відмінний бонус - буквально гроші з повітря за безвідсотковий кредит. До того ж, хто знає, що буде з гривнею через 5 років? З огляду на всю історію падіння її цінності - навряд чи щось хороше. Але цим все не скінчилося. Самчук взяв у "Азоту" майже 450 млн грн фінансової допомоги для самого обленерго. Тобто мало того, що Фірташ безкоштовно отримав гроші від держкомпанії - він у цієї ж держкомпанії ці гроші і позичив - вже під відсотки!" - йдеться в статті.

Рішення про відстрочку виплати боргу було заблоковано НАБУ і Фондом держмайна. При цьому зміна менеджменту "Черкасиобленерго" блокується самим Самчуком за негласної підтримки Продивуса і Фірташа.

У ФДМ вирішили змінити керівництво "Черкасиобленерго" і відсторонити Самчука з посади. Але Самчук, його покровитель Продивус і головний "клієнт" Фірташ так просто не здаються. Довгий час всі запити ФДМ з вимогою провести збори акціонерів для зміни керівництва просто ігнорувалися. Потім пішли в контратаку - усіма доступними способами почали розповідати про свої неймовірні досягнення.

Фонд держмайна також ініціював зміну керівництва підприємства. Однак, як стверджує автор матеріалу, підконтрольні Фірташу депутати Черкаської міськради сприяють збереженню Самчука на посаді і лобіюють ідею передати державний пакет акцій "Черкасиобленерго" в комунальну власність.

"Фірташ підключив і свій ресурс у Черкасах - фракцію "Черкащани", яка перемогла на місцевих виборах завдяки фінансуванню від "Азоту". Тепер прийшов час відбити вкладення. Місцеві депутати разом з Пашковським активно підтримують Самчука і домагаються передачі обленерго в комунальну власність міськради. Це дозволить позбавити ФДМ можливості впливати на "Черкасиобленерго", - сказано в матеріалі.