RU  UA

Четвер, 23 травня
  • НБУ:USD 39.60
  • НБУ:EUR 42.65
НБУ:USD  39.60

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 травня

Всі новини

Накопичити на пенсію в Україні: названо популярні способи і головні ризики

Введення накопичувального рівня пенсійної системи в майбутньому дозволить довести пенсії українців до рівня, який зможе забезпечити їм гідну старість, проте вже зараз існує кілька способів накопичити на пенсію.

"Апостроф" розповідає детальніше.

Накопичувальне страхування життя

Накопичувальне страхування життя (НСЖ) в Україні пропонують багато страхових компаній. З його допомогою можна накопичити гідну пенсію. Для отримання гарантованих довічних виплат 10 тисяч гривень на місяць людині при річній прибутковості інвестицій 8% і індексації 6% протягом 35 років, на які укладається договір, щомісячно доведеться платити 1 тисячу гривень.

При цьому в кінці терміну накопичень пенсіонер отримає велику виплату. Наприклад, в "ПЗУ Україна страхування життя" обіцяють додатково одноразово виплатити застрахованій особі інвестиційний прибуток близько 1,5 млн гривень, яку компанія заробить для нього за весь термін співробітництва.

Однак тим, хто вибирає НСЖ, платити доведеться регулярно. В іншому випадку людина може втратити частину і навіть 100% накопичень.

Недержавні пенсійні фонди

Ще одним варіантом забезпечити собі старість є вкладення в недержавні пенсійні фонди (НПФ). Це - некомерційне товариство, весь прибуток якого розподіляється між учасниками фонду - майбутніми пенсіонерами.

У НПФ людина самостійно встановлює суму і періодичність пенсійних внесків, а також час виходу на пенсію. При цьому вона не несе відповідальності за несвоєчасне внесення коштів, зменшення або несплату внесків, дострокове розірвання пенсійного контракту. Крім цього, в будь-який час учасник НПФ може перевести накопичення в інший фонд, якщо йому щось не сподобалося.

За бажанням пенсійні виплати можна отримувати щомісяця, щокварталу, щорічно або кожен день протягом довільного терміну не менше 10 років. Параметри отримання пенсійних виплат можна змінити в будь-який час.

Строковий банківський депозит

Для пенсійних накопичень також можна використовувати терміновий банківський депозит, яка не передбачає одномоментного внесення значних сум або жорсткого графіка платежів.

Однак щоб використовувати банківські вклади як інструмент для пенсійних накопичень, потрібно мати високий рівень самодисципліни. Терміни депозитів в українських банках рідко перевищують один-два роки, і після закінчення дії договору їх потрібно самостійно продовжувати. У цей момент можна легко піддатися спокусі використати кошти.

Крім того, на відміну від вкладень в накопичувальне страхування життя, НПФ або облігації внутрішньої держпозики, дохід по депозитах обкладається прибутковим податком 18%. Тобто реальна прибутковість вийде менше, ніж заявляють банки.

Купівля ОВДП

Ці облігації регулярно випускає Мінфін України, і на них поширюється стовідсоткова державна гарантія. До того ж прибутковість по ним вища, ніж по депозитах. Однак вкладення в ОВДП виправдовують себе тільки тоді, коли йдеться про значні суми. Як правило, інвесткомпанії і банки встановлюють мінімальний обсяг операції з ОВДП від 50-100 тисяч гривень. При менших сумах економічний ефект нівелюється через супутні платеж.

Як писав "Апостроф", раніше в Мінсоцполітики розповіли, як завдяки накопичувальній пенсійній системі українці зможуть отримувати 7 тисяч гривень пенсії.