RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Зростаючі ціни в Європі можуть сплутати всі карти: озвучено прогноз щодо тарифів на газ в Україні

Ціни на газ в Європі, незважаючи на весняне тепло, б'ють рекорди, що може позначитися на споживачах в Україні, адже ціни в нашій країні прив'язані до вартості палива на європейських хабах.

Про те, що буде з тарифами, йдеться в матеріалі "Апострофа".

В Україні, принаймні, формально, функціонує ринок газу, а це значить, що ціни на паливо формуються на ринкових принципах, з урахуванням вартості палива на європейських хабах.

Формальність ринку проявилася, зокрема, в тому, що в зимовий період через стрімке зростання цін на газ в Європі уряд ввів державне регулювання тарифів для населення.

Однак з 1 травня цінове регулювання було скасовано у зв'язку з закінченням опалювального сезону і, не в останню чергу, через очікування зниження вартості газу.

При цьому з 1 травня вітчизняний ринок газу перейшов на нові правила, згідно з якими газопостачальні компанії ввели для своїх споживачів тариф, який не може підвищуватися протягом року. Очевидно, що зростаючі ціни в Європі можуть сплутати всі карти.

"Тут буде дилема перед урядом і "Нафтогазом", тому що, з одного боку, якщо ввели річний продукт з фіксованою ціною, то її потрібно дотримуватися, з іншого боку, всі прекрасно розуміють, що це не зовсім ринковий підхід", - зазначив президент центру глобалістики "Стратегія XXI" Михайло Гончар.

За його словами, якщо "Нафтогаз" захоче під впливом зростання цін в Європі підняти тарифи всередині України, йому це не дозволить зробити акціонер - український уряд, але, якщо тарифи не зростуть, "Нафтогаз" знову буде зі збитками.

Своєю чергою експерт енергетичних програм Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп не виключив, що збільшення цін на газ відіб'ється, в першу чергу, на промислових споживачах.

"Що стосується побутових споживачів, то виглядає все так, що вони не відчують цього підвищення", - додав він.

З цим згоден і експерт Центру Разумкова Максим Білявський, на його думку тарифи для населення підвищуватися не повинні.

"Тут взагалі потрібно знижувати ціну, а не підвищувати", - зазначив він.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Новий шантаж Путіна: чому в Україні не буде дешевого газу влітку.