RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

29 квітня

28 квітня

27 квітня

26 квітня

Всі новини

В Україні очікують рекордний урожай зерна, але прибутку чекати не варто: експерти пояснили причини

В Україні очікується високий урожай пшениці, але багато заробити не вдасться через ресурсно-сировинну модель економіки. Експерти вважають за необхідне її змінити та виробляти продукти з високою доданою вартістю.

Про це повідомляє “Апостроф”.

Попри холодну весну, в Україні у 2021 році очікується хороший урожай озимої пшениці - на рівні 28,5 мільйона тонн. Урожай ярої пшениці також має перевершити торішній. За підрахунками фахівців, експорт 20 мільйонів тонн пшениці може принести близько 4 мільярдів доларів, однак Україна має всі можливості отримати більші прибутки.

Безумовно, вигідніше власну сільськогосподарську продукцію переробляти в харчові продукти з вищою доданою вартістю. У випадку з пшеницею - продавати не зерно, а макарони.

Фахівці підрахували, що навіть якщо згадані 20 мільйонів тонн пшениці спрямувати не на переробку, а на корм курям, а потім цих курей продати за кордон, то заробіток складе 15 мільярдів доларів. Тобто на 11 мільярдів доларів більше, ніж від експорту зерна.

При цьому гроші пішли б на створення робочих місць, на зарплати та податки. З 15 мільярдів доларів податків було б сплачено на 4,5 мільярда - тобто більше, ніж, весь дохід від експорту 20 мільйонів тонн пшениці.

Нажаль Україна робить навпаки - експортує сировину та імпортує готові харчові продути, які мають вищу якість та нижчу ціну, ніж вітчизняні. Причиною цього експерти вважають складності, викликані нинішньою моделі української економіки.

"В Україні склалася традиція робити швидкі гроші. Ми звикли швидко отримувати прибуток, швидко щось кудись експортувати, потім знову швидко отримувати ресурс і знову його експортувати. Тобто ми змушені констатувати, що у нас ресурсно-сировинна економіка, і це накладає відбиток на розвиток всього бізнесу", - сказав в коментарі "Апострофу" експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Єгор Киян.

В результаті, за його словами, промисловість, складне виробництво, все те, що вимагає залучення інвестицій, використання технологій, розвивається досить слабо.

Тим більше, що уряд (і це стосується не тільки нинішнього Кабміну, а й попередніх) цьому всіляко сприяє.

Отже, чинну економічну модель потрібно міняти. Зокрема, можна регулювати експорт. Хоча це - досить дискусійне питання, бо напевно такий захід не сподобається експортерам.

Читайте докладніше в матеріалі “Апострофа”: Макарони замість пшениці: як Україні заробити 100 мільярдів доларів на зерні