RU  UA

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

В Україні почали активно перевіряти зарплати в конвертах: кого і як карають

На тлі стрімкого зростання безробіття в Україні почалася кампанія з перевірки роботодавців щодо офіційного працевлаштування співробітників і виплати білих зарплат. Тож за останні два тижні кількість офіційно працевлаштованих осіб зросла на 160 тисяч.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства економіки України.

В середньому щодоби в Україні з'являлося майже 23 тис. офіційно оформлених працівників, хоча в червні їх середньоденна кількість становила 11,6 тис. осіб, тобто була удвычы меншою. Поштовхом до цього стали розпочаті 1 липня спільні рейди Держінспекції праці та Державної податкової служби.

Найактивніше зростала кількість зареєстрованих працівників в сферах організації тимчасового розміщення (на 131,2%) і харчування (на 78,6%). Позитивна динаміка в сферах будівництва (на 16,4%), торгівлі (на 14,1%) і транспорту (на 7,3%).

Топ-5 регіонів з білими зарплатами

У регіональному розрізі з початку липня найвища динаміка працевлаштування спостерігається в:

Луганській (87,2%);

Миколаївській (79,8%);

Чернівецькій (75,9%);

Київській та Житомирській (48%) областях.

Як перевіряють

Інспектори стали активніше ходити по підприємствах в пошуках тих, хто працює без оформлення або отримує зарплати в конвертах. Згідно із законом інспектору не потрібно попереджати роботодавця. Окрім того, він має право ознайомитися зі штатним розкладом, розмовляти з усіма співробітниками, які знаходяться на робочих місцях, повідомляє видання "Обозреватель".

На скільки штрафують

Якщо виявиться, що хтось оформлений на договір підряду або взагалі працює без оформлення, роботодавець отримає штраф на 60 тис. грн. Також покарання загрожує і тим, хто платить частину зарплати в конверті. За систематичні порушення можуть оштрафувати на 180 тис. грн.

Який тіньовий ринок

В Україні тіньовий ринок праці, за різними оцінками, становить близько 8 млн чоловік. За даними Держстату, всього офіційно працюють 15,5 млн чоловік, а платять внески до Пенсійного фонду трохи більше 10 млн. Всього ж у працездатному віці - близько 26 млн українців. Величезний рівень тіньового заробітку підтверджується і перевірками фіскалів. Наприклад, до карантину під час кожного другого візиту до роботодавця (46%) виявляли порушення.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що, згідно з офіційною статистикою, з травня 2020 майже 2 млн українців залишилися без роботи. Тобто кожен десятий громадянин не може працевлаштуватися.