RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Росія готова збільшити транзит газу через Україну: названо умову

Днями керівництво Німеччини та США провели переговори і опублікували спільну заяву з приводу "Північного потоку - 2". У ньому вони наголосили на необхідності підтримки України, а також забезпечення спільної європейської енергетичної та кліматичної безпеки. У зв'язку з цим, керівництво двох країн сформулювало умови, за якими повинен буде працювати вже практично завершений трубопровід "Північний потік - 2".

Про це повідомляє РІА "Новости".

Зокрема представники Німеччини і США зійшлися на тому, що для Брюсселя буде вигідно продовження транзиту блакитного палива через Україну після 2024 року. При цьому ФРН взяли на себе зобов'язання забезпечити цей транзит всіма доступними, в розумних межах, способами, включаючи і санкційний тиск на Москву.

В "Газпромі" заявили про готовність продовжити транзит природного газу через українську ГТС після закінчення діючої газової угоди (після 2024 року). Там зазначили, що вони виходять в цьому питанні з "економічної доцільності та стану української ГТС". Про це заявив голова ради директорів компанії Олексій Міллер.

Більш того, він додав, що, в разі необхідності, російська сторона зможе навіть збільшити обсяги поставок газу через Україну.

"Питання нових обсягів закупівель газу з Росії для транзиту через територію України повинні вирішуватися на ринкових умовах і за ринковими цінами. Для обсягів нових закупівель російського газу українським маршрутом сумарно вище поточних транзитних зобов'язань "Газпром" готовий навіть збільшити обсяги транзиту через Україну", - сказав Міллер.

Днями ми вже повідомляли, що США і Німеччина домовилися по "Північному потоку 2".