RU  UA

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

Чому пенсійна система України схожа на фінансову "піраміду": глава Мінфіну відповів

Пенсійна реформа повинна відбуватися поетапно, із залученням державної інституції на початку, щоб мінімізувати ризики. Мета української влади – створити умови для пенсійних накопичень для всіх громадян.

Про це написав у Facebook міністр фінансів Сергій Марченко.

Він зазначив, що солідарну систему вигадали в 19 столітті, вона схожа на фінансову піраміду, коли велика кількість працездатного населення фінансує пенсіонерів.

За його словами, вже зараз кількість пенсіонерів майже зрівнялась з кількістю працюючих, які сплачують внески ЄСВ.

"Темпи старіння населення такі, що кількість працюючих буде постійно скорочуватися, а кількість пенсіонерів – зростати. Це створює ризик, що на одного працюючого буде приходитись декілька пенсіонерів. Саме тому тим, кому зараз 40 років, вже треба думати про пенсійні накопичення", - написав міністр.

За словами Марченка, накопичувальна система — це коли відрахування з вашої зарплати акумулюються на вашому індивідуальному пенсійному рахунку. У підсумку ви отримаєте у вигляді накопичувальної пенсії всі внески плюс інвестиційний дохід.

"Тобто ваші внески працюють виключно на вас. Накопичувальна пенсія виплачуватиметься додатково до солідарної та не зменшуватиме її розмір", - зазначив міністр.

Раніше ми також повідомляли, що дві третини українців можуть залишитися без пенсій: названі дві причини.