RU  UA

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Від іграшок до вугілля: що стає дефіцитом в різних країнах світу через кризу та пандемію

Порушення ланцюгів поставок, викликані пандемією Covid-19, і енергетична криза призвели до дефіциту товарів і ресурсів в різних країнах світу.

Про це пише ВВС.

Китай: вугілля, папір

Як розповіла доктор Мічел Мейдан з Оксфордського інституту енергетичних досліджень, наслідки пандемії торкнулися всього - від паперу, харчових продуктів, текстилю та іграшок до чіпів для iPhone. На Різдво може виникнути дефіцит цих товарів. Крім того, понад половина потреб в електроенергії в країні забезпечується за рахунок вугілля, який подорожчав у всьому світі.

США: іграшки, туалетний папір, корм для тварин

Один з чиновників Білого дому попередив, що на Різдво "будуть речі, які люди не зможуть отримати". Зокрема йдеться про деякі іграшки та предмети першої необхідності, такі як туалетний папір і вода в пляшках і корм для домашніх тварин.

Частково проблема пов'язана з проблемами в портах США. В один з днів вересня 73 корабля стояли в черзі в порт Лос-Анджелеса. До пандемії було незвичайним, якщо чекав більш ніж один. У деяких випадках дефіцит також викликаний постійними проблемами, пов'язаними з Covid в інших країнах.

Індія: автомобілі і чіпи, вугілля

Виробництво автомобілів найбільшого індійського виробника автомобілів Maruti Suzuki різко впало. Почасти це пов'язано з глобальною нестачею комп'ютерних мікросхем. Дефіцит викликаний порушеннями ланцюгів поставок через пандемію в таких країнах, як Японія і Південна Корея.

Запаси вугілля в країні також опинилися на небезпечно низькому рівні. Економіка відновилася після другої смертоносної хвилі COVID-19 в Індії, що призвело до збільшення попиту на енергію. Однак світові ціни на вугілля зросли, а імпорт Індії впав.

Бразилія: кава та вода

Бразилію накрила найсильніша посуха за останні 100 років. У поєднанні з морозами і природним циклом врожаю це призвело до значного падіння виробництва кави. Проблеми поглиблюються високими транспортними витратами і нестачею контейнерів.

Як розповідав "Апостроф", рекордне зростання світових цін на газ призвело до подорожчання продуктів в Україні. Так, за рік продукти в Україні подорожчали в середньому на 14,3%. Зниження цін на продовольство можливо тільки якщо вартість газу "відкотиться назад".