RU  UA

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

Надрив, прокол або фарба: чому обмінники не приймають долари в українців

В обмінних пунктах України, де раніше посилили вимоги до доларів, можуть не приймати купюри з ушкодженнями, плямами або потертостями. Разом з тим, їх зобов'язані приймати в банках, проте з комісією до 30%.

"Апостроф" розповідає, з якими купюрами можуть виникнути складності.

Незважаючи на те, що і банки і обмінники зобов'язані приймати долари незалежно від їх року випуску, якщо вони вважаються дійсними в США, в Україні вкрай важко обміняти банкноту номіналом в 100 доларів 1993 року. Причина в тому, що такі купюри детектор банкнот розпізнає як фальшивку.

Причини відмови від прийому доларових банкнот:

  • одночасно кілька пошкоджень;
  • зношений вигляд;
  • пориви;
  • плями фарби.

У той же час, згідно з правилами НБУ, банки не повинні відмовляти в прийомі купюр з невеликими потертостями, невеликими написами (до 200 мм). Це ж стосується банкнот з надривами не більше 3 мм, і проколами до 1 мм. Також не повинні бути причиною для відмови жирні плями або штампи, якщо вони не займають понад 20% поверхні купюри.

Що робити з валютою, яку відмовилися прийняти

Значно пошкоджені купюри в банках приймають за процедурою інкасо. Банк бере на себе функції посередника між клієнтом і країною походження валюти. Купюра відправляється туди, після чого її обмінюють на нову і відправляють на утилізацію. Така послуга обійдеться в 10-30% від вартості купюри.

Як розповідав "Апостроф", 21 жовтня курс долара в Україні знизився до мінімуму за 1,5 роки.