RU  UA

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

17 квітня

16 квітня

15 квітня

Всі новини

Фінансист Андрій Волков дав рекомендації бізнесу, як уникнути заборгованості з кредиту

Андрій Волков, засновник та керуючий партнер групи компаній "Інвестохілс", яка спеціалізується на операціях з управління проблемними активами банків, у відео-інтерв'ю виданню Delo.ua дав кілька порад бізнесу, як уникнути заборгованості за кредитами у банках.

По-перше, за його словами, потрібно взяти грошей у кредит рівно стільки, скільки справді потрібно для зростання бізнесу. Не суперагресивного, тому що завжди є ризик того, що кредит не вийде погасити.

По-друге, грошей у банку потрібно брати стільки, щоб, якщо розвиток бізнесу піде за песимістичним сценарієм, у підприємця був якийсь план В чи С, як розраховуватися.

За словами Андрія Волкова, важливий момент, який потрібно усвідомлювати, коли компанія – боржник: якщо щось йде не так, потрібно не чекати, доки все буде зовсім погано, а йти до кредитора, до банку та домовлятися, пояснювати ситуацію.Підприємець має спробувати домовитися про реструктуризацію, збільшення терміну кредиту, зменшення його суми. Також він може запропонувати банку якусь додаткову заставу тощо.

"Треба одразу шукати якесь рішення та компроміс із кредитором, бо після того, як це дійде до певної межі, вже і кредитору складно, і боржник у величезних відсотках-простроченнях, які просто так йому не повернути. Ситуація посилиться. Ці моменти найголовніші, щоб не стати проблемним позичальником. Брати гроші потрібно, але треба завжди пам'ятати, що щось може бути не так, і якщо щось таки йде не так — одразу йти до кредитора і домовлятися", - наголосив фінансист.

"Дехто навіть каже: я побудував свій бізнес і ні в кого ніколи копійки не позичив. Це дуже несподівана та незвичайна ситуація. У звичайному житті, коли ти береш кредит, допомагаєш своєму бізнесу розвиватися, ти масштабуєш його. Ти досягаєш ефекту, якого своїми власними ресурсами ти б ніколи не досяг", - каже Андрій Волков. Головне при цьому, за його словами, вчасно побачити і не переступити тонку межу, яка призведе до появи проблемного кредиту.

"Інвестохілс" (Investohills) – група компаній, що спеціалізується на операціях з управління проблемними активами, лідер ринку NPL України.Заснована у 2009 році, за 12 років компанія перетворилася на найбільшу фінансову групу України за розміром купівлі проблемних боргів банків. Головна спеціалізація компанії – придбання корпоративних кредитних портфелів.Портфель активів "Інвестохілс" перевищує 100 млрд грн. Кількість коштів, повернутих державі за період 2019-2020 - 2 млрд грн. У групи – понад 5 тис. виграних судових процесів.У 2020 група "Інвестохіллс" створила міжнародний фонд "Інвестохіллс Хеліантус" із запланованим обсягом зарубіжних інвестицій в український ринок проблемної заборгованості у розмірі $100 млн. Серед інвесторів – три великі спеціалізовані інвестфонди зі США та ЄС.