RU  UA

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Україні загрожує різке подорожчання хліба: як збити ціну

Уряд може запобігти різкому підвищенню ціни хліба із допомогою регулювання відносин між виробниками та торговими організаціями, зниження для хлібозаводів цін на енергоносії та податків.

Про це “Апострофу” розповів генеральний директор об'єднання "Укрхлібпром" Олександр Васильченко,

"Вони (торгові мережі – ред.) нам висувають претензії на передпродажну підготовку – від 3% до 5%, а окремі збираються з наступного року запровадити 6%, – нарікає Васильченко. – Куди підуть ці відсотки? Вони підуть у ціну на хліб".

Крім того, зазначив він, у договорах торгових мереж з хлібзаводами прописано 100% повернення продукції у разі її нереалізації: "Зрозуміло, що не буває так, щоб зовсім не було повернення. Але, наприклад, в СРСР був норматив 1,5- 2%, а зараз повернення зашкалює за 10%. У результаті ми викидаємо зерно та хліб".

Є й інші способи здешевити хлібну продукцію.

"Якщо ми справді хочемо утримати ціни на хліб у розумних межах, хлібзаводи можна було б прирівняти до бюджетних організацій, і вдвічі знизити для них тарифи на енергоносії", – каже Олександр Васильченко.

Сьогодні справа дійшла до того, що в Україні хліб у магазинах коштує дорожче, аніж у багатьох сусідніх країнах, зокрема у Польщі, в якій при цьому доходи суттєво вищі.

Причина цього до банальності проста – звільнення виробників та торгових мереж від сплати податку на додану вартість (ПДВ) на хліб та інші "соціальні" харчові продукти.

"Сьогодні у низці європейських країн на "соціальні" товари встановлюються знижені ставки ПДВ – 0%, максимум – 4%. В Україні він на рівні 20%. Так, держава недоотримає від нас ПДВ, зате для населення ціна буде значно нижчою", – резюмував Олександр Васильченко.

Детальніше читайте у матеріалі “Апострофу”: З врожаєм, але без хліба: як бездіяльність Кабміну призвела до дефіциту пшениці