RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Влада влаштувала "фокус" з розміром пенсій: скільки реально отримують українці

Влада заявила, що середня пенсія в Україні вперше з 2014 року перевищила розмір фактичного прожиткового мінімуму і склала 3980 гривень. Однак цей факт не відображає реальної ситуації в країні.

Про це йдеться у матеріалі "Апострофа".

Колишній міністр соціальної політики Павло Розенко зазначає, що використовувати показник середньої пенсії – не дуже коректний прийом через те, що в Україні розміри пенсій для різних категорій дуже відрізняються між собою.

Дійсно, значна частина пенсіонерів отримують виплати на рівні мінімальної пенсії чи трохи більше. Разом з тим, середня пенсійна виплата колишнім суддям складає 67 961 гривню. Також достатньо високі пенсії отримують колишні чиновники. Максимальний розмір виплати для них обмежений 10 прожитковими мінімумами - на цей момент 37 230 гривень. Відтак при такій різниці у доходах підрахунок середньої величини не відбиває реальної картини.

Наведемо такий приклад. Візьмемо десять людей, дев’ять з яких заробляють 14 тисяч гривень на місяць (середня зарплата в Україні за даними Держстату), а один є членом Наглядової ради "Укрзалізниці" з місячним доходом 332 тисячі гривень. Легко порахувати, що середня зарплата цієї групи людей складає 45,8 тисячі гривень. З одного боку, це правильна цифра, проте вона не відбиває реальної ситуації на ринку праці, оскільки 90% даної групи заробляють в кілька разів менше цієї суми.

Аналогічна ситуація і з пенсіями.

"Через значну диспропорцію у розмірах виплат, 70-80% пенсіонерів отримують пенсії нижчі, ніж середня по країні", - каже Павло Розенко.

Дійсно, понад половини всіх пенсіонерів (близько 6 мільйонів з 11 мільйонів) отримають пенсію менш ніж 3000 гривень, а з них близько 1,7 мільйона людей – взагалі менш ніж 2000 гривень. При цьому тих, в кого пенсія перевищує 10 тисяч гривень, всього десь 500 тисяч (4% від усіх пенсіонерів).

Читайте весь матеріал - Міфічний рай для пенсіонерів: як зростають пенсії українців за "зеленої" влади.