RU  UA

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Корупція на митниці, "скручування" ПДВ та кадрові перестановки: ЗМІ назвали головні скандали в економіці

Корупційні схеми, пов'язані з ухиленням від сплати податків через скрутки, контрабандні потоки на митниці, невдала податкова амністія стали найпомітнішими негативними подіями у сфері держфінансів у 2021 році.

Про це пише РБК-Україна.

"Скандалом року" у держфінансах, за версією видання, стали "скрутки" ПДВ: "За даними учасників ринку, темпи "скруток" з кожним місяцем тільки збільшуються", - йдеться у матеріалі.

"Провалом року" журналісти назвали податкову амністію, яку ініціював голова податкового комітету Ради Данило Гетьманцев.

"Незважаючи на заявлені десятки мільярдів гривень, які планувалося задекларувати, та сотні компаній, які мали вивести гроші з тіні - ініціатива не користується великою популярністю у громадян. За останніми даними Гетьманцева, до бюджету за 4 місяці зібрали всього 51 млн грн (менше $2 млн), "амністувавши" трохи більше 1 млрд грн. Кількість поданих декларацій не вимірюється навіть сотнями", - сказано у статті.

Журналісти зазначають, що банки, де громадяни мають відкривати рахунки для "вибілених" коштів, не поспішають брати їх на депозити. Адже для них не скасовували обов'язку проводити фінмоніторинг – перевірку законності походження грошей.

"Недобором року" стали прогалини у виконанні планів боротьби з контрабандою з боку митних органів: "Показові звільнення керівників регіональних митниць, санкції РНБО проти контрабандистів, нове обладнання для сканування вантажів, підвищення зарплат митникам –поки що не допомогли у зменшенні обсягів контрабанди через кордою. За даними Гетьманцева, мінімальний обсяг "недобору", який показує митниця у 2021 становить близько 50 млрд грн", - йдеться в тексті.

Причиною журналісти називають контролюючих інтересантів за межами фіскального відомства. Наприклад, своїх людей у відомство просував міністр фінансів Сергій Марченко. Наразі у тиску на регіональні митниці звинувачують радника голови ВП Миколи Беззубенка.

"Сам Беззубенко раніше працював під управлінням Сергія Семочка, першого заступника голови СБУ, якого журналісти викрили в організації злочинних схем на закупівлі медичних препаратів. Чому саме кадри з "минулої колоди" влада ставить на чолі корупційних схем на митниці – питання скоріше риторичне", - сказано у статті.

Журналісти зазначають, що економічна корупція має відчутну ціну - кошти платників податків, які не потрапили до бюджету, і не були витрачені на лікарні, школи, дороги, мости, не були виплачені як зарплати вчителям і лікарям, пенсій і стипендій.