RU  UA

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Україна зазнає збитків через дорогий газ: експрем'єр назвав галузі

Українські тепличні господарства не можуть конкурувати з іноземними через високі ціни на газ. Вже кілька виробників змушені були припинити вирощування овочів у закритому ґрунті. Поточного року також закрилися п'ять цукрових заводів.

Про це заявив "Апострофу" президент Української спілки промисловців та підприємців, голова Національної тристоронньої соціально-економічної ради Анатолій Кінах.

"Доля енергоресурсів у собівартості продукції тепличних комбінатів становить 50-60%, – каже він. – Тому через подорожчання газу ціна українського тепличного овочу стала критично неконкурентною у порівнянні з імпортною продукцією, що постачається виробниками з Туреччини, Білорусі чи Нідерландів, де держава компенсує виробникам частину вартості енергоносіїв, тому вже закрилися деякі з комбінатів, у тому числі один з найбільших у Європі, що знаходиться під Києвом. Споживач не купуватиме, наприклад, українську зелень за ціною 60 гривень, коли поруч на прилавку італійська за 35 гривень".

На думку експерта, якщо терміново не втрутитись у ситуацію, то з великою ймовірністю за нинішню зиму Україна може втратити цілу тепличну галузь, оскільки консервація тепличних конструкцій технологічно неможлива.

Не менше занепокоєні виробники цукру. Через зростання цін на блакитне паливо, частина підприємств не зможе організувати виробництво. Нинішнього року працювало лише 28 із 33 заводів, і багато з них зазнали збитків.

Детальніше читайте у матеріалі “Апострофа”: “Без хліба, овочів та добрив: чим обернеться для України дорогий газ”