RU  UA

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

Всі новини

Сильніше за загрозу нападу Росії: експерт назвав основну причину послаблення гривні 2022-го

З першої декади листопада гривня почала стрімко слабшати відносно долара. Спеціаліст назвав причини таких змін.

Насамперед, на попит вплинули численні повідомлення про накопичення російських військ уздовж кордонів України та можливе вторгнення. Країна, яка ризикує будь-якої миті стати жертвою агресії з боку ядерної держави, - не найкращий об'єкт для інвестицій. Проте агресивна поведінка Росії є навіть не найважливішим чинником для ослаблення гривні.

За словами аналітика Дмитра Боярчука, основною причиною є - згортання Федеральною резервною системою США політики кількісного пом'якшення.

"Цей фактор несе більше ризиків для нас, ніж вся російська агресія разом узята. Світові центробанки намагаються зробити це згортання повільним і передбачуваним, однак, якщо вони припустяться помилки, то країни, що розвиваються, можуть поринути в нову довгострокову кризу, яка буде включати в себе, крім іншого, девальвацію національних валют ", - наголосив фахівець.

Більше того, Федеральна резервна система вже повідомила про наміри наступного року суттєво підвищити облікову ставку з метою стримування інфляції. Для інвестиційних фондів ці повідомлення означають, що пропозиція доларових ресурсів над ринком значно скоротиться. У таких умовах капітал, як правило, виходить з ризикованих ринків країн, що розвиваються, і віддає перевагу менш прибутковим, але надійним активам, як, наприклад, цінні папери урядів США, Японії або Німеччини.

Більше читайте в статті на "Апострофі": "Валютне "різочка" від Святого Миколая: що очікує гривню у 2022 році"

Раніше ми писали, що у 2022 році на курс гривні впливатимуть сезонні фактори. Оцінки здебільшого припускають її девальвацію.