RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Не пенсія, а допомога: скільки отримуватимуть українці, які не мають стажу

Деякі українці не мають необхідного стажу для пенсії, багато інших були готові неофіційно працювати, аби отримувати більшу зарплату.

Про те, як зарплата у конверті та відсутність стажу може позначитися на отриманні пенсії у майбутньому, розповіла міністр соцполітики Марина Лазебна, повідомляє ТСН.

На сьогоднішній день люди, які досягли віку 60 років, але не змогли накопичити необхідних 15 років стажу до виходу на пенсію, або працювали неофіційно, можуть претендувати на отримання однакових виплат.

Лазебна розповіла, що навіть якщо людина має страховий стаж, але для отримання права на пенсійні виплати її не вистачає (менше 15 років), вона може розраховувати на мінімальний розмір пенсії, який прив'язаний до прожиткового мінімуму і становить 1 934 гривні. Однак такі виплати людині надходитимуть не з 60 років (як у особи з повним стажем), а у 63 роки.

Такі ж виплати може отримувати і людина, яка працювала неофіційно або взагалі не мала необхідного стажу. У такому разі це називатиметься допомогою, а не пенсією. Лазебна зазначає, що офіційно вона називається "державна допомога тим людям, які не мають права на пенсію" . Її розмір також прив'язаний до прожиткового мінімуму (1934 гривні). Але почати отримувати її можна лише з 65-річного віку.

Водночас людина, яка не працювала взагалі або працювала неофіційно, не може розраховувати на підвищення такої допомоги.

Раніше ми повідомляли, що потрібно українцям для того, щоб отримувати гідну пенсію у старості.