RU  UA

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

В Україні можуть сильно подорожчати та зникнути з полиць деякі продукти: озвучено сумний прогноз

Новий рік і Різдво добігають кінця, і незабаром мільйони українців, зайшовши в продовольчі магазини - багато хто з нас буде неприємно здивований новими, вищими цінами. І якщо для населення Кабмін заморозив тарифи на енергоносії, то промисловість, зокрема, харчова, сплачує великі суми за газ та електроенергію.

Про те, на які продукти варто очікувати підвищення цін найближчим часом, повідомляє Факти.

За словами президента ГО " Українська організація захисту споживачів послуг" Олега Тітамира, подорожчати можуть молочна продукція, а також м'ясо птиці та яйця. Вже сьогодні деякі виробники вважають недоцільною виробничу діяльність у цьому сегменті через космічного зростання цін на енергоносії.

"Наприклад, компанія-власник "Яготинського" попередила своїх торгових партнерів про неможливість далі працювати зі збитками. Для компаній молочної галузі ціна газу за рік зросла майже в 10 разів, електроенергії — у 2,5 рази, також підвищилася вартість таропакувальних матеріалів та молока-сировини. Тому багато хто з них просить сьогодні ритейлові мережі про прийняття "економічно обґрунтованих" цін, а це означає, що споживачам потрібно готуватися до істотного підвищення роздрібних цін на молоко, сметану, кефір та інші молочні продукти. Подорожчання може становити від 25% та вище", - зазначає Титамир.

Президент ГО додав, що на сьогоднішній день в Україні під загрозою колапсу опинилися птахівництво та переробка м'яса птиці. Це пов'язано з тим, що постачальники газового ресурсу пропонують птахівникам ціни на січень у розмірі 59-60 грн за кубометр палива, що є непідйомним рівнем та загрозою для всієї галузі, а газ є основним енергоносієм, який використовується підприємствами цього сегменту у виробничому процесі, дотримання мікроклімату в пташниках.

У зв'язку з цим також зросла і вартість кормів для птахів.

"За таких цін птахівницькі підприємства змушені будуть скоротити виробництво, або повністю його зупинити, що може призвести до масової загибелі птиці та звільнення персоналу. Крім того, у зв'язку зі збільшеною собівартістю, вітчизняні виробники курятини втрачають свої конкурентні переваги перед закордонними компаніями, зліт цін на газ ці переваги нівелював, що ставить під загрозу цей сегмент українського експорту. На жаль, у цьому розряді продуктів українські споживачі можуть незабаром зіткнутися з підвищенням цін на продукцію птахівництва, зокрема й на курячі яйця, на 30−40%", - підкреслив Титамир.

Крім молочної продукції, а також м'яса птиці та яєць, криза торкнеться кондитерської галузі, а також тепличних господарств. Через ціни на газ, що сягають 50-70 тисяч гривень за тисячу кубометрів, почали зупиняти виробництво десятки кондитерських підприємств, зазначає директор. Щодо тепличних господарств, то тут також через високі ціни на енергоносії виробникам доведеться підіймати ціну на свою продукцію.

Раніше віце-президент НААН, академік Ануш Балян заявила, що через підвищення цін на продукти харчування внаслідок подорожчання енергоносіїв Україна потребує невідкладних антикризових заходів.