RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Усього 40 днів: найбільша фінансова корпорація назвала чітку дату дефолту Росії

Країну-терориста Росію очікує дефолт вже 15 квітня, що ознаменує кінець 30-денного пільгового періоду щодо виплати купонів, які російський уряд заборгував за доларовими облігаціями.

Про найбільш вірогідний сценарій для російської економіки розповів Саймон Вейвер, глобальний керівник стратегії суверенного кредитування на ринках, що розвиваються.

"У разі дефолту це навряд чи буде схожим на звичайне явище, а Венесуела, натомість, може бути найрелевантнішим порівнянням", - пояснює експерт.

Орієнтовні ціни показують, що інвестори оцінюють облігації 2023 року приблизно за 29 центів за долар США - найнижчий рівень за всю історію. У Morgan Stanley & Co кажуть, що державний борг рідко падає до однозначних цифр, проте російські облігації "можуть наблизитися" до них, враховуючи нинішню тенденцію падінь Росії. Ліван і Венесуела є недавніми прикладами такого низького зниження боргу країни.

Південноамериканська країна та її державна нафтова компанія Petroleos de Venezuela S.A. мала дефолт на суму 60 мільярдів доларів чотири роки тому унаслідок санкцій США. Тепер деякі облігації торгуються всього за копійки за долар.

За словами Вейвера, Росія схожа на Венесуелу, оскільки в неї також є значні нафтові активи, які запрацюють лише після зняття санкцій.

У той же час, російський суверенний борг завдав інвесторам середні втрати в 81% з початку року, згідно з даними, зібраними індексом Bloomberg. Лише державний борг Білорусі в доларах був гіршим у 2022 році, втративши 93%.

Невиплата може бути пов’язана з небажанням Росії платити іноземним кредиторам через санкції, введені США та їх союзниками. За даними Morgan Stanley, існує певна невизначеність щодо того, чи дозволять банкам США приймати купонні платежі від Міністерства фінансів Росії. Виплати іноземним інвесторам залежатимуть від запроваджених проти Росії санкцій та "винятків, встановлених відповідними ліцензіями та дозволами".

"Ми бачимо дуже мало стимулів для будь-якого інвестора вступити в російські суверенні облігації на даний момент", - вважає Вейвер.

Читайте матеріал "Апострофа": Економіка Росії йде на: країну-окупанта чекає дефолт. Від Путіна відвернувся весь цивілізований світ