RU  UA

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Економіка Росії йде на: країну-окупанта чекає дефолт

Від Путіна відвернувся весь цивілізований світ

Від Путіна відвернувся весь цивілізований світ Фото: Getty images

Санкції проти Росії, яка напала на Україну, стали безпрецедентними, при цьому країни цивілізованого світу діють щодо агресора послідовно та злагоджено. Все це не найкращим чином позначається на економіці РФ, їй уже пророкують дефолт. "Апостроф" з'ясовував, чи це так, і яка кара чекає на Росію за війну проти України.

Ідеальний шторм

Росія зіткнулася з безпрецедентними санкціями, запровадженими за військову агресію проти України. Санкційний пакет країн Заходу за визнання "незалежності" так званих "ДНР" і "ЛНР" був досить м'яким, але наступні заходи виявилися набагато жорсткішими.

І, найголовніше, цивілізований світ лише посилює санкційний тиск на країну-агресора, дедалі більше затягуючи зашморг на його шиї.

Нагадаємо, санкції введено проти низки російських банків, у тому числі державних гігантів "ВТБ Банку" та "Сбербанку", на які припадає левова частка всіх розрахунків у Росії. Також підсанкційні банки будуть відключені від міжнародної фінансової системи SWIFT.

Міжнародні платіжні системи Visa і MasterCard блокують банкам РФ платежі за кордоном, а в самій Росії неможливо розплатитися за допомогою додатків Apple Pay і Google Pay.

Ще суворішою мірою, ніж відключення від SWIFT, є заморозка валютних резервів Центрального банку Росії. Більшість міжнародних резервів РФ, які становлять 650 мільярдів доларів, вже недоступна для російського уряду. А це означає, що врятувати російський рубль від девальвації практично неможливо.

Буквально на очах валиться фондовий ринок Росії. Торги на російських торгових майданчиках не проводяться вже кілька днів, а на міжнародних біржах акції російських компаній стрімко втрачають ціну. Так, на торгах на Лондонській фондовій біржі 2 березня ціна розписок на акції "Сбербанку" впала до одного центу (розписка включає чотири акції).

Але це ще не все. З 7 березня Лондонська біржа припинить торги акціями 27 емітентів, які мають зв'язки з Росією.

При цьому індексний провайдер MSCI з 9 березня переведе індекс російського ринку зі статусу ринку, що розвивається, в категорію окремих ринків. Компанію Росії у цьому списку становитиме Зімбабве. Щодо наслідків, то, якщо коротко, це може призвести до відтоку кількох десятків мільярдів доларів із російського ринку.

Також нагадаємо, що Захід суттєво обмежує (а Велика Британія повністю припиняє) експорт до Росії високотехнологічної продукції. Одним із наслідків такого кроку стане фактична зупинка російської авіації та потужний удар по ВПК.

"Братську" руку допомоги Росії простягнув Китай. Як пише російська преса, китайські компанії зупиняють транзит вантажів до Європи через РФ.

А Азійський банк інфраструктурних інвестицій (AIIB), штаб-квартира якого знаходиться в Пекіні, заявив, що через війну призупиняє всі дії, пов'язані з Росією та Білоруссю. "Наші серця із страждаючими", - йдеться у заяві банку.

Нагадаємо, AIIB є одним з банків, які фінансують інфраструктурні проекти в рамках ініціативи "Один пояс, один шлях".

Дістається від санкцій топ-чиновникам та олігархам, наближеним до Кремля. У них у масовому порядку вилучають дорогу нерухомість та яхти. Так повідомляється, що у Франції конфіскували яхту, яка, ймовірно, належить главі "Роснефти" Ігорю Сєчину, в Італії - яхти мільярдерів Олексія Мордашова та Геннадія Тимченка.

А влада Німеччини заарештувала нерухомість та яхту Алішера Усманова, незважаючи на те, що він реєстрував це майно на підставні фірми, і формально його орендував. У Росію Усманов не збирається – повідомляється, що він перебирається на свою розкішну віллу в Узбекистані. Навіть там буде спокійніше, ніж у РФ.

Володимир Путін та Алішер Усманов

Вже точно відомо, що Роман Абрамович продає футбольний клуб "Челсі", що належить йому. Виручені від цієї операції гроші олігарх планує передати на потреби постраждалих в Україні. Кажуть, він хоче уникнути санкцій, але не факт, що йому це вдасться.

А ось новина на межі тролінгу: британська влада хоче відбирати у путінських олігархів нерухомість, розташовану в цій країні (без виплати компенсацій), та у конфіскованих будинках розміщувати біженців з України.

Але санкції – це півбіди. Багато іноземних компаній ухвалюють рішення залишити російський ринок на знак протесту проти агресії РФ щодо України.

Найбільші закордонні бренди, зокрема Apple, Nokia, HP, Canon, Oracle, Adobe, Mercedes-Benz, Volkswagen, Toyota, Lexus, Nike, H&M, Danone зупиняють постачання продукції в Росію, а іноземні компанії закривають свої підприємства на території РФ. Наприклад, "АвтоВАЗ", що в Тольятті, не зможе випускати не тільки машини Renault, а й навіть моделі Lada через відсутність необхідних зарубіжних комплектуючих. Крім того, зупинили свою роботу в Росії логістичний гігант Maersk та міжнародна служба доставки DHL.

Країни Заходу поки що залишають для Росії можливість продавати нафту, яка, до речі, значно зросла в ціні за останні дні (майже до 120 доларів/барель). Але РФ це не допоможе, оскільки закордонні трейдери відмовляються купувати російську нафту марки Urals. І навіть ті, хто її купує, робить це з дисконтом понад 20 доларів/барель до нафти Brent (хоча зазвичай він становить 2 долари).

Для Росії втрата європейського ринку стане катастрофою, тому що на нього припадає майже 37% видобутої нафти. При цьому Захід готується замістити обсяги російської сировини, яківипадають. По-перше, США вже заявили, що розпломбують свій стратегічний нафтовий резерв. Також видобуток та експорт можуть збільшити країни ОПЕК, насамперед Саудівська Аравія. Крім того, Захід, можливо, піде на деякі компроміси з Іраном, що забезпечить надходження додаткових обсягів сировини на світовий ринок.

Дефолт і не лише

Вишенькою на торті стала інформація про те, що Росії незабаром може загрожувати дефолт.

"Санкції, введені проти Росії, значно підвищили ймовірність дефолту за російськими державними облігаціями у твердій валюті", - зазначають аналітики JPMorgan.

Міжнародне рейтингове агентство S&P знизило рейтинг Росії з BB+ до CCC –, який можна розглядати як переддефолтний.

І це - не "страшилка" Заходу, а реальність. Російський олігарх Олег Дерипаска переконаний, що майбутній дефолт буде набагато важчим для Росії, ніж той, що стався 1998 року. "Беремо кризу 98-го і множимо на три", - заявив він.

Інвестиційний банкір та фінансовий аналітик Сергій Фурса вважає ймовірність російського дефолту вкрай високою. "Ця ймовірність практично 100%-а через те, що Росія сама заборонила платити за зовнішніми боргами, - сказав він у коментарі виданню. - Щоб утримати рубль, вони забороняють будь-яке виведення капіталу, у тому числі відсотки з обслуговування боргу" (нездатність виконувати боргові зобов'язання і є дефолтом – "Апостроф").

При цьому страшний дефолт не сам собою. "Є сукупність факторів, у тому числі і дефолту. Йде тотальна економічна ізоляція Росії. Тому точно буде глибока економічна криза. Суверенний дефолт спричинить корпоративні дефолти – російський бізнес не зможе мати доступ до західного фінансування взагалі. Російські компанії, які звикли експортувати, не зможуть це робити", - каже Фурса.

І, звичайно ж, ця ситуація дуже сильно вдарить по простих громадянах: "Зараз – це девальвація, яка означає й інфляцію. Ну а потім – безробіття, яке зросте дуже сильно. До якого рівня – навіть не уявляю".

Економіст Віталій Шапран також вважає, що дефолт – не найстрашніше, що очікує на РФ.

"Рубль зараз тримається тільки на тій валюті, яка заходить від обов'язкового продажу 80% виручки експортерів, і тих залишків, які були у банків на початок війни. Якщо ситуація не зміниться, на РФ чекає девальвація та інфляція небувалих масштабів. Часові терміни у них дуже стислі ", - розповів він у розмові з "Апострофом". - І, якщо запасу валюти вистачить там на місяць-півтора, то ембарго на експорт вуглеводнів зупинить всю нафтову галузь РФ за сім-вісім днів. Також вже заборонено постачання в ЄС металів, наприклад, "Северсталь" оголосила про неможливість поставок. Товарна блокада РФ цілком може призвести вже через 10-14 днів до безробіття та підвищення соціальної напруги".

Ну, і, мабуть, резюмуюча частина.

"Мене багато хто просить прокоментувати санкції, - написав у Facebook економіст Максим Миронов. - Якщо коротко, то мій науковий висновок як професора фінансів, доктора університету Чикаго, - це п**дець".

Новини партнерів

Читайте також

Потрібен економічний шок: скільки ще Росія зможе фінансувати війну

Проблеми в економіці не позбавлять Росію можливості фінансувати війну, зупинити агресора може економічний шок

В Україні обвал цін на продукти: чому люди цього не відчувають

Ціни на продукти харчування в Україні в 2024 році мають здивувати українців - проте багато залежатиме від політичних рішень