RU  UA

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

3 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

Всі новини

В Україні після війни на деякі професії чекає справжній бум: куди йти працювати

Після закінчення війни та нашої перемоги буде великий попит на робітничі професії для відновлення зруйнованої окупантами інфраструктури в Україні, зокрема доріг, мостів та залізничних колій. При відмові Європи та України від нафти та газу РФ потрібно буде розвивати свої енергетичні проєкти, а отже знадобляться і енергетики. А також сильно збільшиться попит на IT-фахівців та на всі логістичні професії.

Про це повідомили експерти виданню "Сегодня".

За їхніми словами, якщо структурних змін в українській економіці не буде, то мешканці країни повернуться до своїх старих професій. Водночас Україна відновлюватиме зруйновану інфраструктуру, а також шукатиме власні енергетичні проєкти, а отже потрібна робоча сила та енергетики.

"Очевидно, що може виникнути дефіцит саме робочих рук, через відтік людей за кордон – як біженців, так і заробітчан. Ще до війни після пом'якшення карантинних заходів люди знову змогли відправитися на заробітки в ЄС, тоді ж можна було відзначити невелике зростання зарплат за робітничими спеціальностями. Так роботодавці хотіли хоч якось мотивувати людей не кидати роботу", – каже один із фахівців.

Як зазначив експерт, про енергетичні проєкти після перемоги у війні заговорять із новою силою: про розвиток власних родовищ, альтернативну енергію, про виробництво та зберігання, а також про розвиток повноцінної інфраструктури розподілу.

"Тут, звичайно, без інвестицій ззовні не обійтися. Але раніше їх вдавалося залучати, хоч були й скандали з мільярдними боргами перед інвесторами. На альтернативні джерела припадає близько 9%, так що потенціал для розвитку у фахівців цієї сфери теж є", - уточнив він.

Експерти також вважають, що люди масово перейдуть на онлайн-професії, щоб мінімізувати втрати у разі нової можливої війни.

"Збережеться високий попит і на IT фахівців, які продовжать працювати над цифровізацією економіки країни. Зараз цей процес вважається одним із головних двигунів економіки, тому матеріальна допомога з Європи та США після війни явно стосуватиметься і цього моменту", - вважають аналітики.

Крім того, після видворення окупантів з української землі закриються на довгі роки транспортні коридори з Китаю через РФ і Білорусь. Якщо Україна вбудується в міжнародні транспортні коридори, то зросте попит на водіїв, працівників портів і транспортних терміналів, а також на всі інші професії, пов'язані з логістикою.

Нагадаємо, за весь час війни Російська Федерація вже завдала Україні збитків на 120 мільярдів доларів. І це не рахуючи вбитих окупантами людей, що неможливо оцінити у жодному еквіваленті.