RU  UA

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

3 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

Всі новини

Чому не потрібно везти готівкову гривню за кордон: експерт назвав дві вагомі причини

Багато громадян України, рятуючись від війни, виїжджають за кордон і перед цим запитують: у якому вигляді брати гроші з собою.

Про те, чи потрібно брати готівку при виїзді в іншу країну йдеться у матеріалі "Апострофа".

На думку голови експертно-аналітичної ради Українського аналітичного центру Бориса Кушнірука, за кордоном найзручніше користуватися банківською карткою і на це є кілька причин.

Перша – це труднощі з обміном готівкових гривень на місцеву валюту, особливо якщо йдеться про країни, які не межують із Україною.

"У сусідніх країнах у принципі обмін знайти можна, але в цьому випадку доведеться заплатити велику комісію. І ці втрати абсолютно не потрібні людям, яким довелося залишити свою батьківщину", - сказав він у коментарі "Апострофу".

Друга проблема – це те, що при масовому вивезенні гривні з України в нашій країні виникає дефіцит готівки, що ускладнює грошовий обіг. Щоб виправити ситуацію, Національний банк України (НБУ) повинен буде додруковувати гроші, чого робити не варто.

Тому експерт підкреслює, що тим, хто виїжджає за кордон, варто пам'ятати, що набагато простіше і вигідніше перед цим віднести гривні до банку і виїхати тільки з платіжними картками. Ними можна розплачуватися у Європі. Конвертація гривні у місцеву валюту проводиться автоматично за поточним курсом.

Більше читайте у матеріалі "Апострофа": На фінансовому фронті без змін: як працюють банки під час війни