RU  UA

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 травня

Всі новини

Не всі українці зможуть вийти на пенсію достроково: кого стосується

Українцям пояснюють, що не всі громадяни мають право виходу на пенсію достроково.

Про це повідомляє "Пенсійний кур'єр".

Відповідна норма у законодавстві діє при призначенні пенсії вперше, а не при переведенні з одного виду пенсії на інший.

Так, якщо людина вже отримує пенсію за вислугу років, при цьому працює, у разі звільнення в рамках скорочення штату не зможе достроково вийти на пенсію за віком.

З таким питанням до експертів звернулися громадяни.

"Запитання: Отримую пенсію за вислугу років, працюю, маю страхового стажу більше 35 років. У 2023 році мені буде 60 років. Якщо мене звільнять за скороченням штату, чи маю я право достроково вийти на пенсію за віком? Відповідь: Ні, ця норма законодавства діє при призначенні пенсії вперше, а не при переведенні з одного виду пенсії на інший", - наголошують фахівці.

Це прописано у Законі від 15.02.2022 № 2040 - ІХ "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення пенсійного законодавства".

Людина може вийти на пенсію за віком достроково у наступних випадках:

  • трудовий договір з працівником розірвано не більше ніж за півтора року до досягнення пенсійного віку, у зв’язку зі змінами в організації виробництва та праці (ліквідація, реорганізація, банкрутство, перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності чи штату працівників, реєстрація осіб у державній службі зайнятості та відсутності роботи);
  • якщо виявлено невідповідності працівника займаній посаді за станом здоров’я у визначеному урядом порядку.

Нагадаємо, що в Україні з'явився новий вид пенсій: запроваджують мінімальну пенсію членам сімей військових, які загинули у війні з Росією.