RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Дефолт неминучий? США готують потужний удар по економіці Росії

Адміністрація президента Сполучених Штатів Джо Байдена має намір повністю заблокувати спроможність Росії робити виплатити власникам облігацій США наступного тижня. Такі дії можуть наблизити Москву до дефолту.

Про це повідомляє видання Вloomberg, посилаючись на джерела.

Управління контролю за іноземними активами Міністерства фінансів хоче анулювати ліцензію, термін дії якої добігає кінця 25 травня.

"Це може стати останньою краплею в російській борговій сазі після майже трьох місяців війни в Україні. Наразі їй вдалося здійснити всі свої виплати кредиторам, долаючи клубок санкцій, які закрили деякі шляхи", - зауважує видання.

При цьому деякі посадовці Мінфіну приватно стверджували, що варто було б дозволити Росії сплатити її борг, що призвело б до подальшого виснаження її скарбниці та перенаправлення ресурсів, які інакше були б витрачені на зброю та військові операції в Україні. Проте адміністрація вирішила зберегти фінансовий тиск на Москву.

Наступні виплати заборгованості Москви мають відбутися 27 травня за іноземними облігаціями з погашенням у 2026 та 2036 роках. Перший номінований у доларах, але дозволяє здійснювати платежі в євро, швейцарських франках або стерлінгах. Облігація 2036 року, номінована в євро, має додаткове положення, що дозволяє оплату у російській нацвалюті.

Як повідомлялося, дефолт Російської Федерації негативно позначиться на економіці. Країні-агресору доведеться запустити цілу серію дефолтів державних підприємств, постраждають і приватні компанії.