RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Підвищення облікової ставки НБУ: яка в ньому криється небезпека

Експерти розповіли про небезпеку, яка криється у підвищенні Національним банком облікової ставки одразу із 10% до 25%. До війни регулятор піднімав ставку для стримування інфляції по 0,5 - 1 процентному пункту.

Пояснення публікують фахівці у пабліках в Telegram.

Зазначається, що різке зростання ставки є спробою врятувати гривню на тлі галопуючої інфляції та зростання американської валюти.

"Тільки час покаже, чи вдасться НБУ зробити чудо. Але те, що кредитування стає практично недоступним для більшості бізнесів через невигідність - це точно. Ну, і про конкурентоспроможність треба замислитись. Тому що в тій же Європі процентна ставка вдесятеро менша. І це факт. А про іпотеку можна буде лише мріяти. Потрібно дивитися на речі реально. Інших рішень немає. І тому ми бачимо спробу НБУ стримати інфляційні процеси, а також зробити гривню привабливою для заощадження та вкладення в неї", - кажуть експерти.

Також фахівці не впевнені, чи залишиться державне пільгове кредитування. Якщо існуватиме надалі, то це гарантовано може стати джерелом для корупції із відкатами, подальшим перекредитування під більш високий процент.

"Буде нова тема "Велике кредитування". От цього не хотілося б. Дуже сильно", - побоюються експерти.

Нагадаємо, що раніше аналітики компанії "Центр біржових технологій" повідомляли, що середній курс продажу долара в країні в період з 30 травня до 5 червня коливатиметься в рамках 36-38 гривень.