RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

29 квітня

28 квітня

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Ремонтуй зараз – гроші повернуть пізніше: з'явилися важливі уточнення механізму компенсації за зруйноване житло

У Офісі Президента пояснили, як українцям подати заявку на компенсацію втраченого через війну майна.

Про це повідомляється в Telegram-каналі заступника керівника ВП Кирила Тимошенко.

Механізм компенсацій стосується і тих, хто відновив житло за власний кошт. Якщо людина не хоче чекати на приїзд держкомісії на місце руйнувань, вона може замовити обстеження пошкоджень приватною компанією. У такому разі кошти, витрачені на проведення комісії, не компенсуватимуться.

Самі витрати на ремонт підлягають компенсації. Для цього потрібно надати письмове повідомлення про початок робіт. Документ подається до органів місцевого самоврядування чи військової адміністрації. Також після закінчення обстеження необхідно надати копію звіту про обстеження.

"Порядок отримання компенсації буде визначено окремим законом. Як тільки його буде прийнято і буде визначено механізм виплат - інформуватимемо додатково", - зазначив Тимошенко.

Алгоритм отримання компенсації за зруйноване житло:

Перший крок. Громадянин, чиє житло було пошкоджено або зруйновано в ході бойових дій, може звернутися за відшкодуванням збитків за допомогою програми або сайту Дія. Якщо доступу до порталу держпослуг нині немає, то заявку можна залишити через Центр надання адміністративних послуг чи нотаріуса. Важливо: заявку можна залишити незалежно від місця фактичного перебування. Це стосується як фізичних, і юридичних.

Другий крок. Далі органи місцевого самоврядування утворюють спеціальні комісії для огляду зруйнованого будинку чи квартири. До складу такої комісії входять спеціалісти з вищою освітою у сфері "Будівництво та архітектура", а також уповноважені представники власника або балансоутримувача об'єкта.

Третій крок. Після проведення перевірки комісія створює акт обстеження будинку/квартири. У разі значних пошкоджень органи місцевого самоврядування залучають експертів та складають звіт з технічного обстеження. Таким чином, визначається, чи можна житло використати надалі.

Нагадаємо, Кабмін затвердив єдину та уніфіковану форму, яка фіксуватиме збитки, заподіяні житлом українців російськими військами. Акти з інформацією про пошкодження або руйнування житла складатимуть у цифровій формі через портал "Дія".