RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Доступна іпотека в умовах війни: у чому ризик нової програми

З жовтня в Україні запрацює “Доступна іпотека” – військові, медики, науковці та вчителі зможуть отримати кредит на житло під 3%. В умовах війни є два основні ризики, пов'язані з іпотечним кредитуванням, і обидва дуже високі.

Про це розповів співробітник одного з українських банків, який побажав зберегти свою анонімність.

"Перший із них пов'язаний із самими позичальниками, – каже банкір. – Доходи населення після початку вторгнення значно знизилися. Багато хто з них втратив можливість платити за раніше виданими кредитами. Портфелі проблемних заборгованостей у банках значно зросли. Тому банки сумніваються в тому, чи можуть сьогодні українці брати нові кредити".

Та й суми первісних внесків можуть виявитися не по кишені багатьом українцям.

Так, наприклад, за словами співрозмовника видання, вартість нового житла в Ужгороді становить близько 800 доларів за квадратний метр, відповідно квартира площею 50 квадратних метрів коштує 40 тисяч доларів, що за нинішнім курсом – близько 1,6 мільйона гривень.

"Таким чином, початковий внесок за неї становитиме 320 тисяч гривень. Чи багато знайдеться вчителів та медиків, здатних внести такі кошти?", - ставить він риторичне питання.

Звісно, серед претендентів виявиться чимало чиновників, для багатьох з яких такі суми не є проблемою. Проте, за словами банкіра, вони часто мають інші проблеми – вони не можуть підтвердити джерело цих коштів. Отже, і на цю категорію теж особливо розраховувати не доводиться.

Другий ризик пов'язаний із військовими діями. Сьогодні практично кожен об'єкт у будь-якому регіоні країни може будь-якої миті зруйнуватися. І, за словами експерта, вже сьогодні іноземні страхові компанії відмовляються перестрахування ризиків, пов'язаних з українською власністю. Тож уряду доведеться насилу шукати бажаючих для участі в такій програмі не лише серед банків, а й серед страхових компаній.

Детальніше читайте у матеріалі “Апострофа”: Іпотека під 3%: що не так з новою програмою Кабміну