RU  UA

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 травня

14 травня

13 травня

Всі новини

Пенсія з втрати годувальника: як її отримати і скільки платять

Щоб оформити перехід з одного виду пенсії на інший, у тому числі й за втратою годувальника, необхідно звернутися до Пенсійного фонду – однак слід переконатися, що такий перехід буде вигідним.

Про це повідомляє видання "На пенсії".

Так, до редакції звернулася жінка із проханням прояснити ситуацію.

"Мені 62 роки, стаж - 18 років, отримую соціальну пенсію. Мій чоловік помер. Він працював у поліції. Я чула, що можу відмовитися від своєї соціальної допомоги і отримувати частину пенсії чоловіка. Куди мені звернутися і в якому віці дають таку пенсію?", - написала вона.

Пенсіонерці пояснили, що у такому разі існує два варіанти вирішення ситуації. Перший – призначення звичайної пенсії за втратою годувальника, розмір якої залежатиме від загальної кількості стажу та розміру зарплати. Така пенсія призначається у розмірі 50% від пенсії, яку отримував би померлий. Це не завжди вигідно, аби відмовлятися від своєї пенсії. Але за будь-якого розкладу така пенсія не повинна бути нижчою за 2100 гривень.

"Другий варіант - пенсія за втратою годувальника за нормами Закону "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб". Цей закон поширюється, зокрема, і на поліцейських", - зазначили експерти.

Вони стверджують, що за нормами цього закону можуть призначити пенсію у розмірі 30% від грошового забезпечення (зарплати поліцейського) чоловіка. Але загальний розмір такої пенсії за законом не може бути нижчим за два прожиткові мінімуми, що на сьогодні становить 4054 гривні (2027 грн.х2).

Варто зазначити, що якщо людина загинула під час виконання службових обов'язків, то члени її сім'ї можуть претендувати на вищу пенсію та інші додаткові виплати та пільги.

При цьому, якщо чоловік уже отримував якусь пенсію, то у будь-якому разі потрібно звертатися до Пенсійного фонду, щоб оформити перехід з одного виду пенсії на інший, з урахуванням матеріалів його архівної пенсійної справи.

Нагадаємо, право на пенсію через втрату годувальника мають непрацездатні родичі померлого, у тому числі і дружина, яка досягла пенсійного віку.

Раніше ми писали, як оформити пенсію за втратою годувальника в окупації.