RU  UA

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Як війна в Україні вдарила по ринку праці та зарплатам: інфографіка

Повномасштабне вторгнення ЗС РФ в Україну серйозно вплинуло на економічну ситуацію в нашій країні, вдаривши по зарплатах співробітників та ринку праці.

Про це йдеться у матеріалі "24 каналу".

У розпорядженні журналістів опинилися результати опитування, яке було проведено компанією Work.ua. Фірма вирішила з'ясувати, як війна в Україні сколихнула бізнес, ринок праці та рівень зарплат.

Ситуація із ринком праці в Україні

Незважаючи на окупацію частини територій та бойові дії, більшості роботодавців все ж таки вдалося зберегти робочі місця своїм співробітникам. 33% опитаних респондентів розповіли, що у перші дні вторгнення вони були змушені зупинити свою діяльність, але через деякий час робочий процес відновився.

27% відзначили, що повномасштабне вторгнення ніяк не вплинуло на їхню зайнятість. Ще 19% респондентів повідомили, що їх скоротили чи звільнили, а 11% опитаних заявили, що компанія, у якій вони працювали, закрилася.

Ситуація із зарплатами в Україні

Кожен четвертий респондент заявив, що їхня зарплата з 24 лютого не зазнала жодних змін, а у 16% – зниження оплати праці було незначним. 36% у ході соцопитування зізналися про суттєве скорочення рівня заробітку. Тим часом 3% респондентів почали заробляти більше після повномасштабного вторгнення ЗС РФ.

Крім того, 65% опитаних зараз не одержують жодних фінансових бонусів за свою роботу, коли 16% одержують до 20% надбавки до зарплати.

Рівень зарплат для деяких професій має такий вигляд. Помітні деякі відмінності у рівні оплати праці чоловіків та жінок.

Працевлаштування та соцвиплати

71% опитаних під час соцопитування громадян заявили, що оформлені офіційно та працюють за трудовою книжкою. 5% зізналися, що працюють у статусі ФОП, 1% - працює за цивільно-правовим чи трудовим договором. Водночас, майже кожен п'ятий опитаний респондент працевлаштований неофіційно.

Раніше ми розповідали, що під час воєнного стану в Україні з'явився новий вид відпустки.