RU  UA

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Субсидії на новий опалювальний сезон: усі подробиці, які треба знати

Через повномасштабне російське вторгнення в Україні найскладнішим періодом опалювального сезону буде лютий, а проблеми можуть початися уже в листопаді-грудні. Українці масово оформлюють субсидії для оплати житлово-комунальних послуг, щоб пережити цю зиму.

"Апостроф" розповідає, як змінилося подання документів, нарахування і виплата субсидій під час воєнного стану, чи вистачить грошей на субсидії державі та які документи потрібні ВПО для оформлення цих виплат.

Читайте також: Взимку українців врятує улюблене місце дитинства - експерт з питань енергетики

Через велику кількість внутрішніх переселенців, уряд розробив зміни, щоб люди отримували субсидії без прив'язки до регіону проживання заявника. Тому тепер субсидії видає Пенсійний фонд України, а з грудня почне їх призначати.

Гроші на допомогу в оплаті ЖК-послуг передбачені у держбюджеті на 2022 рік - майже 38 млрд грн. Цих коштів буде достатньо для того, щоб нарахувати субсидії всім, хто цього потребує. Однак, варто зазначити, що через війну зросла кількість претендентів на субсидію серед переселенців, тому це питання поки залишається відкритим.

Куди звертатися для оформлення субсидії

Подавати документи та оформлювати субсидії на покриття комунальних платежів треба в одну з цих установ:

  • Центр надання адміністративних послуг;
  • органи територіальної громади;
  • службу соціального захисту;
  • оформити онлайн через "Дію".

Схема визначення субсидії у 2022-2023 роках

Сума субсидії за кожним зверненням різна, бо кожен пакет документів, поданих для оформлення цих виплат, представники соцзахисту вивчають окремо. Для цього від установленої суми за житлово-комунальні послуги у межах закріплених норм віднімають суму обов’язкового платежу. На розмір держвиплат впливають доходи й кількість особ, що зареєстровані або проживають у домогосподарстві.

Як отримати субсидію ВПО

При переїзді на інше місце ВПО одразу повідомляють представникам соціального захисту, звідки прибули. В управлінні соцзахисту або у ЦНАП можна клопотати про оформлення чи продовження субсидії. ВПО можуть також подати документи на субсидію онлайн через "Дію".

Для цього знадобляться такі документи:

  • заява;
  • паспорт, ідентифікаційний код;
  • довідка про отримання статусу ВПО;
  • документи, які закріплюють право на отримання пільг;
  • дані про сімейні доходи;
  • інформація про громадян, які проживають у будинку або квартирі.

Право на субсидію для безробітних у 2022-2023 р.

Якщо людина не працевлаштована, знята чи не зареєстрована у Центрі зайнятості як безробітна, то вона втрачає право на призначення субсидії на оплату комунальних послуг. Але якщо особа втратила роботу та перебуває на обліку у Центрі зайнятості, отримує виплати по безробіттю та активно шукаєте вакансію, то субсидію не скасують.

Раніше ми писали, коли розпочнеться опалювальний сезон-2022 і де в Україні не включать опалення.