RU  UA

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

11 травня

10 травня

9 травня

Всі новини

В Україні діють податки на генератори: за що та скільки платити

Через масовані обстріли критичної інфраструктури України російськими окупантами та проблем с електропостачанням, все більше українців починають купувати генератори. При завезенні пристрою з-за кордону його необхідно задекларувати та оподаткувати.

Як це зробити, розповідає Державна митна служба України.

Так, згідно статті 374 Митного кодексу України, генератори, які коштують менше 500 євро, а важать не більше 50 кг та ті, які переміщуються автомобілем, залізницею або морським транспортом, звільняються від письмового декларування та оподаткування.

Читайте також: Як вибрати генератор для дому: ціни, переваги та недоліки

У той же час, у разі пересилання пристрою поштою, експрес-відправленням або несупроводжуваним багажем, сумарна вартість має бути до 150 євро.

При цьому, якщо товар перевищує неоподатковувані норми, але загальна вартість яких не перевищує 10000 євро, підлягають письмовому декларуванню та оподаткуванню:

  • ввізним митом за ставкою 10% від фактурної вартості;
  • податком на додану вартість за ставкою 20% від фактурної вартості з урахуванням суми ввізного мита.

Базою оподаткування таких товарів є частина їх сумарної фактурної вартості, зазначеної в касових або товарних чеках, ярликах, інших документах роздрібної торгівлі, що перевищує неоподатковувану норму.

У Державній митній службі навели приклад такого декларування.

"За генератор фактурною вартістю 700 євро, що ввозиться громадянином через автомобільний пункт пропуску, необхідно сплатити митні платежі з суми, що перевищує 500 євро, тобто:

  • 10% мита від 200 євро – 20 євро;
  • 20% ПДВ від 220 євро (фактурна вартість+мито) – 44 євро.

Загальна сума митних платежів за такий генератор становитиме 64 євро. Митні платежі сплачуються виключно у валюті України за курсом Національного банку України на день декларування товару", - пояснили у митниці.

Раніше ми писали, як працювати вдома в умовах відключення електроенергії.