RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

29 квітня

28 квітня

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Долар по 50 гривень: названо прогноз на 2023 рік

До кінця 2022 року залишається трохи менше місяця, а в Україні знову змінився курс долара. Це сталося після місяця стабільності на валютному ринку – багатьох українців непокоїть питання, що буде далі з курсом

"Апостроф" з'ясував, яким може бути курс долара уже наступного року.

Інвестиційний банкір та фінансовий аналітик Сергій Фурса вважає, що зараз дуже важко робити прогноз, оскільки йде війна з Росією. У той же час, поки що немає жодних факторів, які б говорили, що курс до кінця року зміниться.

Читайте також: В Україні подешевшали долар і євро: що буде з гривнею далі.

Тим часом аналітик компанії "Центр біржових технологій" (ЦБТ) Максим Орищак заявив, що курс до кінця року триматиметься стабільно в діапазоні 40-44 гривні за долар. Він також перерахував причини, через які не буде девальвації.

"По-перше, НБУ проводив інтервенції та задовольняв валютну потребу ринку. По-друге, падіння гривні зупинить меморандум про взаєморозуміння щодо призупинення виплат за державним та гарантованим державою боргом з групою офіційних кредиторів України з країн G7 та Паризького клубу. По-третє, попит на валюту з боку населення не зростатиме, а ось пропозиція валюти на ринку може збільшуватися, через те, що формувати накопичення у валюті люди не хочуть",- зазначив експерт.

У свою чергу, керівник аналітичного відділу Міжнародної академії біржової торгівлі Андрій Шевчишин зазначив, що "є шанс утриматися в коридорі до 42 гривень (за долар)". Це може статися, якщо ситуація на фронті кардинально не зміниться до кінця поточного року, а також, якщо не зупиниться іноземна допомога (в т.ч військова).

Паралельно, за словами Шевчишина, проти гривні можуть зіграти наступні фактори:

  • черговий зрив "зернової угоди" з боку Росії;
  • стрімке падіння промислового виробництва через дефіцит електроенергії;
  • посилення потоку біженців унаслідок енергокризи.

Окремо варто згадати про європейську валюту, яку купують українці, котрі їдуть до Європи. Так, Андрій Шевчишин вважає, що найближчим часом курс євро продовжить коливатися в межах 0,95-1,05 долара і відповідним чином переоцінюватиметься до гривні через крос-курс з доларом.

Водночас, Максим Орищак не виключає того, що євро може ще більше ослабнути, і тоді його курс знизиться приблизно до 36 гривень проти нинішніх 38-39 гривень. Причина – економічні проблеми країн єврозони.

Більш детально читайте в матеріалі "Апострофа": Долар зеленіє: що буде з курсом гривні до кінця 2022 року .