RU  UA

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

16 травня

Всі новини

"Вологі мрії" Кремля не виправдалися: чому світові ціни на газ пішли вниз

Прогнозам кремлівських "аналітиків" не судилося збутися і до початку опалювального сезону європейські газосховища були заповнені більш ніж на 90%.

Дмитро Медведєв, який зараз у Кремлі грає роль злого клоуна, заявляв, що до кінця 2022 року без російських поставок ціна газу зросте до 5000 євро за тисячу кубів, проте одразу після його гучного "прогнозу" вартість "блакитного палива" впала.

Всупереч деяким коливанням, тренд зниження ринкової ціни зберігався протягом останніх чотирьох місяців. У перший день нового року спотова ціна на європейських хабах склала 73 євро за мегават-годину (765 євро за 1000 кубометрів). Це менше в 4,4 рази, ніж у серпні та більш ніж у 6 разів, ніж про це мріялося російському керівництву.

Читайте також: Без російського газу: як Європі пережити зиму

Це навіть менше, ніж на початку минулого року, коли російський газ ще тек до Європи повним потоком, – на початку січня 2022 року його вартість на спотовому ринку становила близько 86 євро за мегават-годину (900 євро за 1000 кубометрів).

Фахівці вбачають декілька причин такого різкого зниження вартості газу. "Значне підвищення вартості газу влітку значною мірою викликано підвищеним попитом, – готуючись до зими, європейські оператори закуповували весь доступний газ у будь-яких обсягах для того, щоб максимально заповнити сховища. І щоб перенаправити потоки зрідженого газу, що прямують з Азії, європейцям, безумовно, потрібно було пропонувати вищу ціну. Тому коли стало зрозуміло, що сховища вже заповнені, попит на газ знизився, і це потягло вниз і ціну", – сказав у коментарі "Апострофу" керівник аналітичного спрямування мережі АНТС Ілля Несходовський.

Ще одна ситуативна причина зниження цін на газ пов'язана з новим спалахом епідемії коронавірусу в Китаї.

"За офіційними даними, там уже захворіло 20% населення, - каже Ілля Несходовський. - Влада країни вживає суворих заходів для подолання епідемії. На карантин закриваються цілі регіони. Зупиняється велика кількість підприємств".

Зниження економічної активності автоматично призводить до скорочення споживання газу, тому його пропозиція на ринку зросла, а ціна, як наслідок, впала, - зазначив експерт.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа": Зброя Кремля замовкла: чи зіскочить Європа з голки "Газпрому"