RU  UA

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Почався незворотний процес: як Росія програла "газову війну" з Європою

Через війну, яку Росія розв'язала проти України, Європа не хоче повзти навколішки до господаря Кремля і просити у нього газ за будь-яку ціну в обмін на зняття санкцій. І доки європейські сховища продовжують запасатися паливом, сама Росія втратила газовий ринок Європи і повернутися туди навряд чи зможе.

Про це повідомив "Апостроф".

Нещодавно голова правління "Газпрому" Олексій Міллер оприлюднив результати роботи компанії за 2022 рік. За його даними, в минулому році компанія видобула 413 мільярдів кубометрів газу, з яких 101 мільярд було продано в країни "далекого зарубіжжя", тобто, в першу чергу, в Європу.

Читайте також: "Вологі мрії" Кремля не виправдалися: чому світові ціни на газ пішли вниз

Інформація, в якій часто повторюється слово "мільярди", була покликана створити враження великих успіхів і блискучих перспектив провідної російської компанії. Проте порівняння озвучених показників з результатами минулих років показує, що справи у "Газпрому" складаються зовсім не блискуче.

У 2021 році російський монополіст видобув 514 мільярдів кубометрів газу. Таким чином, в 2022 році відбулося падіння видобутку майже на 20%.

Ще гірша ситуація з експортом, який є одним з основних джерел наповнення російського бюджету. В 2021 році він складав 185 мільярдів кубометрів. Тож падіння за рік склало 45%, що можна сміливо характеризувати, як катастрофічну втрату ринку.

За словами координатора експертних груп Економічної експертної платформи Олега Гетьмана, сьогодні в Європі залишилося дві-три країни, які продовжують імпортувати газ із Росії. Вони вибили для себе вигідні умови і будуть отримувати енергоносій, скоріше за все, через українську газотранспортну систему, потужностей якої цілком досить для того, щоб задовольнити попит, який ще зберігається (насправді, потужність української ГТС набагато перевищує існуючий попит).

Також найбільш прикрою для Москви обставиною є те, що втрата європейського ринку збуту буде, скоріше за все, незворотньою або дуже тривалою.

"Якщо припустити, що після війни "Газпром" знову намагатиметься повернутися на європейський ринок, то спершу йому потрібно буде владнати проблеми з нинішніми покупцями. Сьогодні проти "Газпрому" подані позови на мільярдні компенсації за довгостроковими контрактами. Абсолютно очевидно, що він в односторонньому порядку порушив умови постачання, відтак суди ухвалять рішення про стягнення з "Газпрому" величезних сум", - пояснює керівник аналітичного напряму мережі АНТС Ілля Несходовський.

Тому перш ніж повернутися на ринок, "Газпрому" потрібно буде визнати власну провину і виплатити призначені штрафи. Зробити це, на думку експерта, буде дуже непросто, оскільки фінансовий стан компанії і зараз не блискучий - вона фактично фінансує державний бюджет Росії і втратила значну частину власних прибутків. І ситуація продовжує погіршуватися. Тож на той момент, коли може виникнути гіпотетична можливість повернення "Газпрому" на європейський ринок, у компанії може просто не виявитися коштів, необхідних для того, щоб розрахуватися за усіма боргами.

Проте така можливість не виникне доти, поки Росія не припинить війну в Україні і не зуміє переконати колишніх партнерів в тому, що більше не збирається використовувати корисні копалини в якості знаряддя шантажу і зброї. Судячи з усього, на це знадобиться не один рік.

Тим часом російська війна, крім усього іншого, стала значним стимулом для енергетичного переходу. Цивілізований світ остаточно зрозумів, що ресурсна залежність від божевільних і непередбачуваних диктатур є дуже ризикованою, і різко прискорив запровадження програм розвитку відновлюваних джерел енергії. Відтак потреба в вуглеводневих енергоносіях в найближчому майбутньому буде знижуватися. І коли Росія раптом вирішить повернутися до цивілізованого світу, може виявитися, що нафта і газ, які сьогодні є основою її експорту, вже мало кому потрібні.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Зброя Кремля замовкла: чи зіскочить Європа з голки "Газпрому"