RU  UA

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Роботи немає: в Україні залишається напруженою ситуація з безробіттям – коли чекати на покращення

В Україні залишається напруженою ситуація з безробіттям. За оновленим прогнозом, його рівень на поточний рік становитиме 26,1%, а на наступний - 20,0%.

Це випливає із "Інфляційного звіту" Національного банку України за січень 2023 року.

Читайте також: Готові взяти ветерана: де водіям платять понад 2000 доларів на місяць

Зазначається, що Нацбанк оновив прогнозний рівень безробіття за методологією Міжнародної організації праці. На цей рік показник покращився на 0,8 п.п, тоді як раніше прогнозували 26,9%. Водночас на 2024 рік - погіршився на 1,8%, адже раніше очікувалося 18,2%.

Показник безробіття за минулий рік НБУ оцінив у 25,8%, що теж краще за попередній прогноз.

Як вказано у звіті, кількість охочих працювати перевищує кількість пропозицій, відтак - показник безробіття залишається високим.

Примітно, що динаміка безробіття у четвертому кварталі погіршиться після поліпшення у третьому кварталі. Загальну кількість безробітних оцінюють у середньому у 2,9 мільйона осіб.

Очікується, що ринок праці ще тривалий час буде слабким, однак поволі відновиться завдяки підлаштуванню українців та бізнесу під воєнні умови.

"Безробіття почне скорочуватися в поточному році. Пожвавлення економічної активності після зниження безпекових ризиків посилить попит на робочу силу. Водночас безробіття залишатиметься вищим за свій природний рівень через довгострокові ефекти війни впродовж усього прогнозного періоду", - мовиться у звіті.

При цьому поновлення пропозиції роботи до довоєнного рівня у найближчій перспективі неможливе. На це потрібно чимало часу, з огляду на значні пошкодження виробничих потужностей, логістики, низький внутрішній попит.

Спостерігатимуться на ринку праці кваліфікаційні, регіональні диспропорції, адже у повоєнний період змін зазнає як структура попиту на робочу силу, так і пропозиція у зв'язку з міграційними процесами.

Раніше "Апостроф" повідомляв, у кого в Україні найвища зарплата. Середні дані за сферами роботи.