RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Виплати за новими правилами для військових: хто отримуватиме по 30, 50 та 100 тисяч гривень

З березня 2023 року виплати військовослужбовцям нараховуватимуть по-новому.

Про це в інтерв’ю виданню "Лівий берег" розповів начальник відділу грошового забезпечення та заробітної плати Управління соцпідтримки Міністерства оборони Олег Рогаль.

Як відомо, 1 лютого Кабінет міністрів змінив підхід до виплат військовослужбовцям, через що премію у 30 тисяч гривень більше не отримають бійці, які перебувають в тилу. Однак солдатам, які й надалі виконуватимуть бойові завдання на фронті, будуть виплачувати по 100 тисяч.

Читайте також: Поверніть військовим зарплату: петиція до Зеленського миттєво зібрала потрібні підписи

Зменшення виплат зачепить:

  • військовослужбовців, які перебувають поза зоною бойових дій у різних регіонах України;
  • строковиків і курсантів ВВНЗ;
  • офіцерів управлінь і штабів.

Вказані категорії військових отримуватимуть зарплату без додаткових грошових винагород. Також Кабмін встановив мінімальний рівень виплат для ЗСУ, Нацгвардії та прикордонників на рівні не менше 20,1 тисяч гривен. Для осіб рядового і начальницького складу ДСНС і Нацполіції – не менш ніж 17 тисяч.

За словами Рогаля, у лютому військовослужбовці отримуватимуть такі самі виплати, як й до Нового року, а нововведення набуть чинності вже у березні.

100 тисяч гривень надбавки отримуватимуть ті військові, які виконують бойові завдання на передовій. До цієї категорії відносяться військовослужбовці ЗСУ, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, ГУР Міноборони, Нацгвардії, Державної прикордонної служби, Управління державної охорони, Держспецзв’язку, Державної спеціальної служби транспорту, особи рядового і начальницького складу ДСНС, особи начальницького складу Управління спеціальних операцій НАБУ.

За словами Рогаля, ті бійці, які виконують бойові завдання не на фронті, наприклад, сили протиповітряної оборони, отримуватимуть по 100 тисяч, але ця надбавка оплачуватиметься згідно з бойовими розпорядженнями за час виконання завдань, ураження цілей, тобто за дні роботи, коли летять російські ракети.

30 тисяч гривень платитимуть військовим, які працюють на фронті, але не беруть участі в боях. Це стосується бійців, які перебувають на другій і третій лініях оборони. Також ця премія нараховуватиметься тим, хто служить у прикордонних районах областей, де не ведуться бойові дії. Це стосується і тих, хто працює в матеріально-технічному забезпеченні.

У зміненому наказі, за словами Рогаля, також передбачена надбавка у 50 тисяч гривень, яку будуть отримувати тимчасові та постійні органи управління.

"Які військові матимуть право отримувати ці 50 000, буде затверджувати Головнокомандувач ЗСУ. Це також залежатиме від районів, тобто не обов'язково, щоб людина перебувала в районі бойових дій", - продовжив офіцер та додав, що усі доплати, окрім 100 тисяч, тепер залежатимуть від районів перебування військовослужбовців, складності та специфіки виконання ними бойових чи спеціальних завдань.

Під час безперервного лікування в стаціонарі зберігається виплата у 100 тисяч. Також держава нараховуватиме гроші бійцям під час відпустки, яку вони взяли для продовження лікування.

Після стаціонару все залежить від, куди направлять бійця: якщо він повертається у військову частину, яка входить у склад угруповань Сил оборони – отримуватиме надбавку у розмірі 30 тисяч. Якщо в зону бойових дій – 100 тисяч. За умови, якщо бійця переводять у тил - він ризикує втратити додаткові гроші.

"Після виписки командир, у розпорядженні якого перебуває військовий, ухвалює рішення, куди його направити служити. Він може повернути його в ту саму військову частину, звідки той вибув, а може направити служити в зовсім інше місце. Тут сказати складно, усе залежить від командира. Якщо, наприклад, військового відправлять у якийсь навчальний центр інструктором, то він втратить надбавку. Там буде тільки грошове забезпечення", - підкреслив Рогаль і додав, що Міноборони проведе з Генштабом консультації з приводу того, які підрозділи не потраплятимуть у категорії позбавлених 30 тисяч гривень надбавки.

Раніше ми розповідали, яку зарплату отримують українські військові на передовій та без участі у боях.