RU  UA

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Пенсії збільшаться: українцям розповіли, навіщо потрібна накопичувальна система

Після війни в Україні планують ввести накопичувальну пенсійну систему, завдяки якій українці зможуть у майбутньому отримувати більші пенсійні виплати.

Про це розповів голова Пенсійного фонду України (ПФУ) Євген Капінус.

Він пояснив, що Закон, який передбачає впровадження в Україні трирівневої системи пенсійного забезпечення, було ухвалено Верховною Радою ще у 2003 році. З того часу функціонують два рівні: солідарний та недержавний.

"На сьогодні у Верховній Раді до другого читання готується проект закону про загальнообов'язкове накопичувальне пенсійне забезпечення, який тривалий час напрацьовувався провідними фахівцями та експертами. Після ухвалення цього законопроекту буде потрібно ще деякий час для підготовки необхідної нормативної бази та формування відповідної інфраструктури", - додав Капінус.

Читайте також: Є лише один вихід: українцям розповіли, чому пенсії найближчим часом не зростатимуть

Голова ПФУ зазначив, що головною метою запровадження накопичувальної пенсійної системи є збільшення пенсії кожного окремого громадянина. Це дозволить отримувати виплати, щонайменше, з двох джерел: солідарної системи та накопичувальної.

"Законом мають бути визначені правові, економічні, організаційні та інституційні засади функціонування другого рівня системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування. На сьогоднішній день є лише проект закону. Тому ті норми, які в ньому прописані, можуть змінюватись при розгляді до другого читання", - резюмував він.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа": Відсоток підвищення пенсій на 2023 рік ще не визначено, але без грошей пенсіонери не залишаться - голова Пенсійного фонда