RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

Всі новини

Є лише один вихід: українцям розповіли, чому пенсії найближчим часом не зростатимуть

Впровадження в Україні накопичувальної пенсійної системи дозволило б зняти питання низьких виплат громадянам похилого віку.

Про це розповіла очільниця Міністерства соціальної політики Оксана Жолнович, пише Кореспондент.

Читайте також: Як отримати пенсію та соцдопомогу одночасно: відповідь експерта

За її словами, до війни кількість працюючих людей молодого віку практично зрівнялася з числом пенсіонерів. Налічувалося 11 мільйонів пенсіонерів та 13 мільйонів застрахованих. Після 24 лютого з України виїхали 7 мільйонів людей, в основному працездатних.

"І у нас уже менше працюючих, ніж пенсіонерів. Відповідно, на кожного працюючого українця припадає велика кількість людей, яких він має утримувати. І це основний бар'єр, який не дозволяє підвищувати пенсії", - зазначила Жолнович.

Глава відомства пояснила, що бюджет складається з податків, якщо середньостатистичному пенсіонеру підняти пенсію до 10 тисяч гривень, то кожному працюючому громадянину потрібно сплатити щонайменше 10 тисяч гривень податку.

"Не менше, бо є податки на охорону здоров'я, школи, армію. Тобто ці податки теж треба враховувати. І в сукупному форматі, якщо ми розуміємо, що ЄСВ – 22% від заробітної плати, то й зарплата кожного українця має бути відповідного розміру. Це важливо, щоб люди розуміли... щоб не допустити популізму, маніпуляцій. Щоб не казати, що пенсіонери отримують невеликі кошти через те, що якась влада погана. У цьому є частка правди, бо десятиліттями реформи не рухалися", - зауважила вона.

Міністерка переконана, що впровадження накопичувальної пенсії дозволило б взагалі зняти це питання, оскільки передбачає те, що кожен громадянин сам може накопичувати собі на пенсії.

"Що таке накопичення? Це коли я, працюючи, не розраховую на те, що мої діти будуть утримувати мене, не покладаю тягар свого утримання на них. А вже сьогодні думаю про те, що свою старість забезпечуватиму сама, додатково зі своїх накопичень. Якщо людина вже має достатній рівень доходів, вона може стати учасником недержавного пенсійного забезпечення 3 рівня. Або брати собі довгострокові страхові поліси", - додала чиновниця.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що на пенсію у 2023 році громадяни виходитимуть по-новому.