RU  UA

Вівторок, 14 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.25
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

14 травня

Всі новини

Потрібно приймати складні рішення: в уряді розповіли, як зберегти дієздатність енергетики

Регулярні обстріли російськими окупантами енергетичних об'єктів України призвели до їх значної руйнації, на відновлення яких знадобиться багато часу та коштів. Водночас можливе й вжиття радикальних заходів – як, наприклад, встановлення повністю ринкових цін на енергію.

Про це розповів радник прем'єр-міністра України Юрій Бойко.

Так, за його словами, вартість електроенергії в Україні у 2,5 раза нижча, ніж на ринку сусідніх країн, через що багато виробників працюють або на межі рентабельності, або зі збитками. У той же час, для стимуляції виробників розвивати генерацію, виробництво електроенергії має бути збитковим і має приносити контрольований прибуток.

"Зрозуміло, це абсолютно не мотивує їх вкладати кошти у розвиток генерації. Однак, якщо виробництво електроенергії стане прибутковим бізнесом, інвестори використовують усі свої можливості для того, щоб максимально задовольнити потреби ринку", - наголосив Бойко.

Він розповів, що зараз розглядається кілька різних концепцій, найбільш радикальна з яких передбачає встановлення повністю ринкових цін на енергію.

Читайте також: Ґотуйте гаманці: як зміняться ціни на комуналку в Україні навесні

"Всі інші – це різноманітні графіки підняття цін з метою пом'якшення економічних наслідків для споживачів. І, швидше за все, навесні уряд прийме одну з цих стратегій, оскільки інакше кризу в енергетиці подолати не вдасться", — висловив думку радник прем'єр-міністра України.

За його словами, можливе також запровадження адресних монетарних субсидій для незахищених верств населення.

"Якщо замінити поточну систему субсидування всіх споживачів на весь обсяг спожитої енергії цільовою допомогою незахищеним верствам населення, на субсидії доведеться витратити близько 40 мільярдів (оцінка 2021 року) гривень на рік. Така стратегія обійдеться платникам податків дешевше, і при цьому дозволить захистити громадян із низькими рівнями доходу. А ті, хто може платити за енергію, це робитимуть", — пояснив Юрій Бойко.

Крім того, може зрости ціна енергії кінцевого юридичного споживача.

"Однак у нинішній ситуації у бізнесу вибір небагатий: або дорожча електрика, або його повна відсутність, і, відповідно, закриття виробництва та збитки. І, швидше за все, він вибере перше", - резюмував експерт.

Більше читайте у матеріалі "Апострофа": Підвищення цін на електроенергію буде й незабаром - Юрій Бойко